Tanuljuk meg egymás szeretetnyelvét!

A lelked is kiteszed, párod mégis folyton panaszkodik rád? Vagy éppen fordítva, te nem érzed a másik aktív jelenlétét a kapcsolatban? Előfordulhat, hogy csupán az áll közétek, hogy eltérő „szeretetnyelvet” beszéltek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 12. czefernek.lena

A lelked is kiteszed, párod mégis folyton panaszkodik rád? Vagy éppen fordítva, te nem érzed a másik aktív jelenlétét a kapcsolatban? Előfordulhat, hogy csupán az áll közétek, hogy eltérő „szeretetnyelvet” beszéltek!


Mi történik a szerelemmel az esküvő után? Számtalan párt foglalkoztat a kérdés, akik a házasságot megelőzően jól kijöttek egymással, ám úgy érzik, az évek során a meghittség elillant kapcsolatukból, amit talán már menthetetlennek is tartanak. A panaszlista végtelenül hosszú lehet: nem törődik velem, csak a munkájának él, hiába kérek tőle bármit, már ki sem mozdulunk közösen, nem foglalkozik a gyerekekkel, csak a kertben bíbelődik, nem tart rendet a házban, nem vár meleg étellel haza…

A párkapcsolati krízisek súlyos kérdéseire kereste a választ Gary Chapman, nemzetközileg elismert párterapeuta és kapcsolati szakértő, miközben felfedezte, hogy a legtöbb problémának gyökere, hogy az emberek nagyon is eltérő módon mutatják ki a szeretetüket egymás felé. Ami számomra egyértelműen a szeretet jele, az a másiknak magától értetődő cselekvésnek tűnhet, és fordítva. Így aztán sok, egymást valójában szerető pár csak „elbeszél” egymás mellett, miközben folyamatosan romlik a kapcsolatuk. Chapman elmélete szerint szerint öt alapvető szeretetnyelvet különböztethetünk meg.

Ezek a nyelvek a következők:

–         minőségi idő (Aki arra panaszkodik, hogy házastársának sosincs ideje számára, valószínűleg ezt a nyelvet beszéli. Egy közös program, meghitt beszélgetés vagy esti séta is elég lehet ahhoz, hogy ilyen módon mutassuk ki a másiknak szeretetünket.)

–         elismerő szavak („Élet és halál van a nyelv hatalmában” mondja Salamon a Példabeszédek könyvében, és valóban, a bátorítás, a dicsérő szavak és elismerő kijelentések egyeseket az egekbe tudnak repíteni…)

–         szívességek (Aki nagyszerűen vezeti a háztartást, gondoskodik a gyerekekről, megcsinálja a ház körüli teendőket, elmosogat a párja helyett, annak valószínűleg ez a szeretetnyelve.)

–         ajándékozás (Az ajándékozás ősi eredetű igényünk, a legprimitívebb népeknél is így mutatják ki az emberek szeretetüket egymás iránt. Persze nem kell mindig méregdrága ajándékokra gondolni, akinek ez a szeretetnyelve, egy szál virággal vagy egy válogatás-CD-vel is nagyon boldog lehet.)

–         testi érintés ( Azt régóta tudjuk, hogy az érintés a szeretet kifejezésének egyik módja, de akinek ez a szeretetnyelve, annak számára nélkülözhetetlen, mint a levegő. Szinte mindegy, hogy kézfogásról, csókról, ölelésről vagy szexuális érintkezésről beszélünk.)

Az ember természetesen azon a nyelven szól a másikhoz, amit ő ért, de előfordulhat, hogy párunk másik kommunikációs módszerre van ráhangolva, így meg sem hallja vallomásunkat. Vagyis amit egy házastárs kiüresedett kapcsolatként él meg, ott sokszor csupán eltérő szeretenyelvet beszélnek. És hogy mi a teendő ilyenkor?

Chapman doktor, aki megfigyeléseit Egymásra hangolva című könyvében publikálta, úgy véli, a másik szeretetnyelve megtanulható. Vagyis megfelelő hozzáállással és energia-ráfordítással elsajátíthatjuk társunk szeretetnyelvét, és őt is rávezethetjük arra, hogyan biztosíthat minket együvé tartozásunkról. Ehhez mindenekelőtt fel kell ismerni a problémát és fontos beszélni róla. Első lépcsőként állapítsuk meg saját és társunk szeretetnyelvét, majd próbáljunk meg a másikhoz azon a nyelven szólni, amit ő ért. Meglátjuk, a várva-várt hatás nem marad el!