Tápanyaghiány is okozhat fáradtságot a kismamáknál

A kismamák számára a fáradság régi ismerős. Ez egyrészt köszönhető a baba mozgolódásának, a hormonális változásoknak, de sokszor rátesz egy lapáttal az is, hogy nem elég a tápanyag a szervezetben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kismama
2018. február 16. ratkotunde.hu

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére

Miért vagyok állandóan fáradt?

Az első és a harmadik trimeszterben bizony minden kismama számolhat azzal, hogy leragad a szeme. Rossz esetben ez odáig is fajulhat, hogy a kismama a meetingen egyszerűen elbóbiskol, vagy inkább mély álomba zuhan, és csak akkor eszmél fel, amikor valaki meglöki, hogy most már mehetünk ebédelni.

A fáradtság az első trimeszterben a hormonális változásoknak tudható be. Ilyenkor a progeszteron nevű hormon szintje jelentősen megnő. Ennek következtében pedig a vizelési inger is sűrűbben jelentkezik, vagyis az éjszakák nyugalma messze nem lesz olyan, mint annak előtte. A harmadik trimeszterben pedig számolni kell azzal, hogy a baba már akkora, hogy a méh nyomni kezdi a húgyhólyagot, melynek kapacitása így lényegesen csökken.

Mindemellett azonban a vashiány, és vitaminhiányok is fokozhatják a fáradságérzetet, ami a megnövekedett igényeket figyelembe véve messze nem ritka jelenség!

Fontos a pótlás!

A hormonok és a baba mérete ellen nincs mit tenni, ám a hiányállapotokat el tudjuk kerülni, és meg is kell tenni mindent, hogy elkerülhessük őket. „Jó” esetben ugyanis csak egy kis fáradtsággal kell számolni, ám a súlyosabb hiányállapotok olyan betegségek, helyzetek kialakulásához is vezethetnek, melyek vetélést, vagy koraszülést idéznek elő. Sajnos ma a várandósságok hatalmas számban végződnek vetéléssel, vagy koraszüléssel.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a népibölcsességek most is megállják a helyüket, de csak egy kis kiegészítéssel. Az étkezés – ahogyan azt nagyanyáink jól tudták – a legfontosabb kulcs az egészséges babához, és a nyugodt babaváráshoz. Azonban azzal mindenképpen számolni kell, hogy ma már az élelmiszerek messze nem tartalmaznak annyi vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot, mint régebben. Ennek oka az ipari termelés, a vegyszerezés, a feldolgozott, finomított élelmiszerek fogyasztása. Ráadásul a környezeti ártalmak csak nőttek, így a stressz, vagy éppen a szmog, a vegyi anyagok erőteljesebb tápanyagfelhasználást követelnek meg a testünktől. Ez az oka annak, hogy ma már a szakemberek jelentős része javasolja, hogy a kismama szedjen megfelelő összeállítású, komplex, és jól tagolt várandósvitamint. Így ugyanis könnyebben pótolható a tápanyagmennyiség, melynek segítségével a hiánybetegségek kialakulása elkerülhető. A tápanyagigény természetesen nem azonos a három trimeszter alatt, így erre különösen figyelni kell a készítmény kiválasztásánál is!

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a mozgásnak is hatalmas szerepe van az egészségmegőrzésben. Bár sokszor olvashatunk olyan badarságot, hogy a kismamának nem szabad sokat mozognia, ez nem igaz. Ha csak a kezelőorvos másképpen nem rendelkezik, a rendszeres, örömteli, és kellemes mozgás mind a babának, mind az anyának csak az egészségére válhat!