Táplálkozási kockázat iskolákban és óvodákban

A gyerekek fele kap minden nap zöldséget vagy gyümölcsöt az óvodai és iskolai étkezéskor - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos élelmezési és táplálkozástudományi intézet főigazgató főorvosa, Martos Éva.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 08. bencze.aron

A gyerekek fele kap minden nap zöldséget vagy gyümölcsöt az óvodai és iskolai étkezéskor – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos élelmezési és táplálkozástudományi intézet főigazgató főorvosa, Martos Éva.


Az óvodákat 2008-ban, az iskolákat 2009-ben vizsgálták abból a szempontból, hogy milyen minőségűek a közétkeztetés során felszolgált ételek. Ezek a reprezentatív felmérések sajnos igen rossz eredménnyel zárultak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Martos Éva, az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa. Azt az egy következtetést lehet levonni, hogy a gyerekeknek felszolgált ételek táplálkozási kockázatot hordoznak.

A magas sóbevitel, a sok zsír, a kevés zöldség és gyümölcs mind olyan, hogy most vagy később különböző betegségekhez vezetnek. Ezek az úgynevezett nem fertőző betegségek, a szív-érrendszeri problémák, a daganatos betegségek, ezek kockázata sajnos megállapítható.

Vizsgálták azt is, hogy országos szinten mekkora az az összeg, amelyet a gyerekek étkezéseire fordítanak. Óvodákban ez napi három étkezést jelent, iskolában az ebédet. Rendkívül nagy a szórás ezen a téren, 150 forint és 700 forint között ingadozott, egy főre vetítve – fejtette ki Martos Éva. Mint mondta, előfordult, hogy a 700 forintos sem volt annyira egészséges, mint lehetett volna, de olyan is előfordult, hogy 250-280 forintos nyersanyagárból sikerült kihozni viszonylag egészséges menüt.