Te felnőttnek tartod magad?

„Nőj már fel végre!”, „Gyerekes vagy!”, „Nem vagyok az anyád!” – e mondatok talán túl sokszor hangzanak el manapság mind a párkapcsolatokban, akár az egyszerű társas kapcsolatokban. Miért van ez? Erre keresi a választ Peter Pan, avagy a szomorú gyermek című könyvében Kathleen Kelley-Lainé pszichoanalitikus.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 08. szabo.daniel

„Nőj már fel végre!”, „Gyerekes vagy!”, „Nem vagyok az anyád!” – e mondatok talán túl sokszor hangzanak el manapság mind a párkapcsolatokban, akár az egyszerű társas kapcsolatokban. Miért van ez? Erre keresi a választ Peter Pan, avagy a szomorú gyermek című könyvében Kathleen Kelley-Lainé pszichoanalitikus.


Felnőtté válni nem kor kérdése. Nem is egzisztenciánktól, gyermekeink számától függ. De vajon mitől?
A magyar származású, 1948-ban családjával Kanadába emigrált, majd a 70-es évek végétől Franciaországban letelepedő Kathleen Kelley-Lainé szerint a „felnőni nem tudás” egy állapot, amelyet elsősorban az anyák (szülők) nem megfelelő kapcsolata eredményez gyermekeikkel.
A Peter Pan, avagy a szomorú gyermek című kötet másodszor jelenik meg magyar nyelven, a kiadó és a szerző ugyanis úgy gondolta, hogy minden eddiginél aktuálisabb a probléma. Szomorú, magukat felnőttnek tartó emberek nevelnek szomorú gyermekeket.

A könyv új szemszögből értelmezi Pán Péter mítoszát. A Peter Pan – olvasható a fülszövegben – egy felnőni nem akaró gyermek története, akinek pajkossága valójában tragikus titkot rejt: édesanyja karjában nem kapott súlyt, így maradt súlytalan, lebegő gyermek. A szerző szerint édesanyánk szerető ölelése ad ugyanis mindnyájunknak súlyt (Peter Pan szerint minden gyermek madár volt, mielőtt megszületett), csak így vagyunk képesek megválni szárnyainktól, és megtanulni járni, elbotlani és felállni – felnőtté, emberré lenni.

Én vajon felnőttem? Tizenéves korom óta nem lakom otthon, ma családom, munkám, kocsim van, saját barátaim, problémáim stb. Nem tudom, sőt a szerzővel való beszélgetés során egyre bizonytalanabb leszek. Talán ez nem jó jel.

Mégis mik a felnőttség kritériumai? – hangzik el a fontos kérdés. A pszichoanaltikus szerint testi és lelki fejlődés szorosan, elválaszthatatlanul. Ahogyan sejtjeinknek állandóan „változniuk” kell, úgy lelkünknek is. Egy gyermek „primitív” alapigazságok mentén kezdi az életét: „Lenni vagy nem lenni”, „Megesznek vagy én eszek meg valamit/valakit”, ez egy félelmetes világ – mondja. A felnőtté váláshoz – folytatja – a szülőknek elég „súlyt” kell adnia ahhoz a gyermeknek, hogy ezeken az alap ösztönökön túllépve differenciálni tudjon, képes legyen elfelejteni a vagy-vagy-választásokat.  Mindehhez megfelelő mennyiségű szeretet és megfelelő mennyiségű önállóság szükséges.

Persze – magyarázza Kathleen Kelley-Lainé – örökre nem lehet elhagyni a gyermekséget, a felnőtt ugyanakkor tud bánni a sokszor összekuszálódott érzésekkel. Nem csak magával van elfoglalva – ahogyan a „szomorú gyermek” -, hanem másokkal is, képes felelősséget vállalni.
Mert a gyermekként maradt felnőttek, szülők veszélyesek. Sokszor boldognak látszanak, érdekesnek, de csak azért, mert elrugaszkodva a valóságtól „repülnek”, ahogyan Pán Péter, az örök gyermek. De nem ők a legfeltűnőbbek. Inkább azok, akik 30-40 évesen is a szüleikkel élnek, képtelenek az önálló életre, valós érzelmekre.

Mi ennek az oka?
A jelenséget, melyet mára a szakirodalom éppen „Péter Pán-szindrómának” címkézett számos oka lehet. Egy ilyen a fogyasztói társadalom. A szerző szerint nagyon reális párhuzam vonható a gyermek és a fogyasztó, azaz a jogi értelemben vett felnőtt közé, aki valójában gyermek. Ugyanúgy töltik ugyanis a szájába a termékeket, ahogyan egy csecsemőjébe.

A többi, egyébként számtalan ok, kiderül a könyvből, mely egyébként nemcsak Peter Panról, hanem a mű szerzőjéről is kórképet állít fel, nem beszélve magáról Kathleen Kelley-Lainéről. „Ez a mű hosszadalmas munkát követelt tőlem, saját ellenállásaim miatt és a sok év miatt, melyeket éppen ezek kiépítésének szenteltem. Kanyargós út volt. Peter Pan története James Barrie életével keveredik… Peter Pan története a szerző életével keveredik…” – írja a bevezetőben.

Cím: Peter Pan, avagy a szomorú gyermek
Szerző: Kathleen Kelley-Lainé
Oldalszám: 175
Kiadás éve: 2011
ISBN: 978-963-9771-04-8