Teherbe eshet egy szoptató anya?

Számos tévhit –divatos szóval „urban legend” - kering arról, vajon teherbe lehet-e esni szoptatás, illetve menstruáció alatt, vagyis: mennyiben lehetséges, hogy az említett állapotoknak fogamzásgátló hatásuk van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 23. szabo.daniel

Számos tévhit –divatos szóval „urban legend” – kering arról, vajon teherbe lehet-e esni szoptatás, illetve menstruáció alatt, vagyis: mennyiben lehetséges, hogy az említett állapotoknak fogamzásgátló hatásuk van.


Száz szoptató nő közül körülbelül 10-12 esik teherbe egy év alatt az úgynevezett Pearl-index szerint. Ez a szám pedig még akkor is magas, ha a védekezés nélkül, rendszeresen szexuális életet élő nőknél ez a szám 80-90.

A szoptatás alatt termelődő prolaktin alapvetően két hormon működését befolyásolja: a tüszőérés- és sárgatest-serkentő hormonokét. Ha nincs tüszőrepedés, akkor a méhnyálkahártya sem válik le, ennek hiányában pedig elmarad a menstruáció. Ám ha a természet nem lenne olyannyira kiszámíthatatlan, talán ember sem létezne a földön. Ezért előfordulhat, hogy a szülést követően szinte azonnal visszatér a menstruációs ciklus és mivel vérzés csak az első tüszőrepedést követően jelentkezik, már a ciklus észlelése előtt teherbe eshet a kismama.

A szoptatás fogamzásgátló hatása tehát csupán tévhiten alapul. Annak ellenére, hogy valóban kisebb az esélye a teherbe esésnek ebben az időszakban, szexuális együttlét alatt mindenképpen érdemes a szoptatott gyermekre veszélytelen védekezést folytatni.

Ahogyan a korábbiakban is láttuk, a természet, így a peteérés is szinte kiszámíthatatlan, ezért még akkor is teherbe eshetsz, ha még tart a menstruáció. Ebben az esetben is igaz, hogy menses alatt nehezebb teherbe esni, ám ez mégsem véd meg teljesen a terhességtől.

Sőt, az is előfordulhat, hogy látszólag minden a megszokott rendben és időpontban zajlik, ám a fogamzás már megtörtént. Érdemes figyelni a jeleket: a terhesség első szakaszában jelentkező vérzés kevésbé intenzív, olykor csupán néhány csepp, élénkpiros helyett pedig inkább barnás színű. Terhesség alatti „menstruáció” akkor léphet fel, ha a viszonylag későn történt a fogantatás és leválik egy kis darab méhnyálkahártya, esetleg a beágyazódás során a sűrű érhálózatban elszakad néhány ér. Egyes esetekben a szervezet „emlékezik” a menses időpontjára és hasonló tüneteket, esetleg vérzést is produkál. Végezetül pedig nem szabad elfelejtkezni a hormonális vérzésről, ami terhesség alatt semmiképpen nem normális, ebben az esetben – ha barnás, vagy élénk vérzést tapasztalsz – érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni.

Láthatjuk tehát, hogy a szoptatás és a menstruáció sem „véd meg” a nem kívánt terhességtől, ezért ha még nem állunk készen a gyermekvállalásra, – esetleg egy újabb porontyra – érdemes nagyon körültekintőnek lennünk ezekben az időszakokban is.