Tej nélküli sajtot eszünk?

Megkeményedett savót és csirizt is árulnak sajtként. A profit érdekében a nagy gyártók a legdrágább és legalapvetőbb alapanyagot, a tejet igyekeznek kihagyni a termékből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 29. szabo.daniel

Megkeményedett savót és csirizt is árulnak sajtként. A profit érdekében a nagy gyártók a legdrágább és legalapvetőbb alapanyagot, a tejet igyekeznek kihagyni a termékből.


Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület vizsgálata szerint a sajtként árult termékek mindössze 30-40-ban tartalmaznak sajtot, a többi összetevő egyéb adalékanyag, egyebek mellett keményítő, savó, szántán-gumi és állományjavítók. – Az üzletek bujtják fel gyakran a sajtkészítőket a még nagyobb profit érdekében, hogy még olcsóbban készítsenek sajtot. Ez azonban tejből nem megy – magyarázta Mircz Nárcisz, sajtmester. – Ezek a termékek szójából, búzalisztből és étolajból készülnek.

A sajtnak van 50 százalék szárazanyagtartalma, és ennek 50 százaléka növényi zsír.1 kiló sajt elkészülhet úgy, hogy 25 deci olajból és 25 deka búzalisztből készítenek csirizt, ebben szétturmixolják az olajat. Az így nyert anyag megszilárdul és sajtként kerül a forgalomba. Sajt címszó alatt gyakran megszilárdított savót veszünk a boltban – jelentette ki a sajtmester, aki szerint egy kis odafigyeléssel a vevők kiszűrhetik az ilyen termékeket. – Sokszor az elnevezés is sokat elárul, szócsere, a sajt szó kihagyása már gyanús lehet – mondta Mircz Nárcisz, aki a tisztességes sajtmesterekkel szövetkezve sajtlovagrendet kíván létrehozni, hogy a vásárlók tudják, ki az, aki hosszú távon, stabilan tisztességesen készíti a sajtot.