Tele van baktériummal az anyatej

Az anyatej a legfrissebb vizsgálatok szerint több mint hétszáz különféle baktériumot tartalmaz, lényegesen többet, mint azt eddig feltételezték. És, hogy ezt miért fontos tudnunk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 07. bencze.aron

Az anyatej a legfrissebb vizsgálatok szerint több mint hétszáz különféle baktériumot tartalmaz, lényegesen többet, mint azt eddig feltételezték. És, hogy ezt miért fontos tudnunk?


Nos, a szakértők szerint az új ismeretek a bébiételek előállítóit segíthetik abban, hogy még jobb termékeket készítsenek.

Kutatásukban a szakemberek a kolosztrumot, vagyis a szülés után közvetlenül termelődő előtejet vizsgálták, illetve az anyatejet, amit a szülést követő egy-hat hónapban termel az anyai szervezet. “Ha a kutatás során felfedezett anyatej-baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, akkor a bébiételekhez hozzáadva csökkenthetik az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát” – írják a tanulmány szerzői.

A korábbi vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekek ritkábban lesznek allergiásak, mint a többiek. María Carmen Collado, a spanyol agrokémiai és élelmiszertechnológiai intézet munkatársa és Alex Mira, a közegészségügyi intézet szakértője szerint a felfedezett baktériumtörzsek pontos összetétele és biológiai szerepük az újszülött szervezetben még kutatásra várnak. Nem sikerült még megállapítani, hogy a baktériumok megtelepednek-e a babák szájában.

A spanyol szakértők munkájuk során DNS-szekvenáláson alapuló technikával készítették el az anyatej baktériumtérképét. Eközben megállapították azt is, hogy a túlsúlyos anyák, illetve a terhesség alatt nagy mértékben meghízott anyák tejében kevésbé sokszínűek a mikroorganizmusok. A baktériumok a programozott császármetszéssel szülő nők tejében is kevésbé változatosak. Ugyanakkor a nem programozott császármetsz