Terhesség alatt is vigyázzunk bőrünkre!

Azt mindenki tudja, hogy a kismama fokozott törődést igényel a várandósság kilenc hónapja alatt. Nem mindegy, mit eszik, hogyan alszik, mennyit mozog, hiszen ez kihat a magzatra is. Ám a mamának nem csak a babára, saját magára is érdemes odafigyelnie, hiszen a terhesség alatt fellépő problémák – így a terhességi csíkok is - enyhíthetőek vagy megelőzhetőek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 29. czefernek.lena

Azt mindenki tudja, hogy a kismama fokozott törődést igényel a várandósság kilenc hónapja alatt. Nem mindegy, mit eszik, hogyan alszik, mennyit mozog, hiszen ez kihat a magzatra is. Ám a mamának nem csak a babára, saját magára is érdemes odafigyelnie, hiszen a terhesség alatt fellépő problémák egy része – így a terhességi csíkok is – megelőzhetőek.


A terhességi csíkok – más néven stirák – a bőr fokozott igénybevétele során keletkeznek. A jelenség főként nagymértékű fogyás illetve hízás során fordul elő, ezért aztán nem csupán a nőket érintheti, bár a bőr a terhesség alatt fokozott megterhelésnek van kitéve. A nők kötőszövetének szerkezete azonban eleve gyengébb – éppen azért, hogy könnyebben tudjon alkalmazkodni a várandósság során fellépő helyzethez.

A stirák kialakulásának oka az, hogy a súlygyarapodást a bőr alatti kötőszöveti réteg nem tudja megfelelő ütemben követni, s gyakorlatilag elszakad. A csíkok a bőr nyúlásával merőleges irányban keletkeznek, eleinte lilásvöröses árnyalatúak, majd később kifakulnak, ám helyük sokszor látványosan megmarad.

Mivel a kötőszövetek gyengeségét génjeinkben is hordozzuk magunkkal, így akinek például édesanyja is küzdött hasonló problémával, az készüljön fel rá, hogy nála is előfordulhatnak majd stirák. Ám megfelelő életmóddal – mozgással és helyes táplálkozással – szerencsére javíthatunk a helyzeten. Napjainkban egyre több olyan készítménnyel találkozhatunk az üzletek polcain, amelyek szintén a kötőszövet megerősítését szolgálják a várandósság alatt.

6 tipp bőrünk megóvása érdekében:

–         Ne sajnáljuk a pénzt a terhességi csíkokat megelőző készítményekre. Fontos, hogy ezeket időben, már a terhesség korai szakaszában elkezdjük alkalmazni! A bőr hidratálása és feszesítése testápolóba kevert olajokkal is fokozható, erre kiválóan alkalmas a mogyoróolaj, a kökény-illetve lenolaj.

–         Próbáljuk meg felvenni a harcot a kilókkal! Természetesen fogyókúrázni szigorúan tilos a terhesség alatt, ám nem feltétlenül muszáj három krémest megenni egy ültő helyünkben. A friss, nyers zöldségek,, gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok, így segítenek a bőr frissességének megőrzésében, csakúgy mint a magvak, a tojás, a máj, a teljes kiőrlésű gabonák és a tengeri halak.

–         Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot! Ez napi 2-3 litert jelent, lehetőleg vízből.

–         Nem csupán terhesség alatt szokták ajánlani, de remek bőrfeszesítő hatása van a váltózuhanynak.

–         Sportoljunk, természetesen azt és annyit amennyi jólesik és amennyit a nőgyógyászunk enged.

–         Kerüljük a napozást terhesség alatt, ez nem csupán a magzat érdeke, de a sajátunk is. Bőrünk ugyanis fokozottan érzékennyé válik az UV-sugarakra, így nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rajta barnás pigmentfoltok.