A terhességi preeclampsia nem játék!

A terhességi magasvérnyomást, vagy más néven preeclampsia betegséget a mai napig is sokan nem veszik komolyan, aminek hátterében valószínűleg a kevés ismeretanyag, illetve a rossz beidegződés áll. A tények tisztázásában a ratkotunde.hu dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségét kérte.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Miért gond?

A magas vérnyomás az egyik legalattomosabb veszélyes betegség, amit ismerünk. Igazi veszélye abban áll, hogy sokszor tünetmentes, illetve sokan legyintenek rá, hiszen majd elmúlik. Nos, sok esetben sajnos ez nem igaz.

Terhesség esetében ha a magas vérnyomás betegség a 20. hét után jelentkezik, és a vizeletben megjelenő fehérjével párosul, akkor preeclampsiáról beszélünk. A szó két részből áll. Az eclampsia egy súlyos, epilepsziához hasonló görcsroham, mely ennek a betegségnek az egyik következménye lehet. A pre szócska a megelőző időszakot jelöli.

A terhességi magasvérnyomást értékeket tekintve akkor áll fenn, ha két eltérő mérésből is 140/90, vagy a feletti értéket kapunk. A betegség ijesztő tünete a már említett eclampsia, de nem ez a legveszélyesebb. A magas vérnyomás ugyanis kezeletlen esetben vetéléshez, koraszüléshez, illetve a HELLP szindróma kialakulásához is vezethet, mely az egyik leginkább életveszélyes szövődménye a terhességnek. A betűszó a vörösvérsejt felbomlás, a májenzimek emelkedett szintjének és az alacsony vérlemezkeszámnak az angol kifejezéseiből tevődik össze. ez a jelenség sajnos nagyon könnyen vezethet az édesanya és a baba halálhoz is, mivel igen gyorsan jelentkezik.

Miért alakul ki?

A preeclampsia kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, de a leginkább elfogadott elmélet szerint a placenta kisere nem megfelelően alakulnak ki, így a megnövekedett nyomás biztosítja a megfelelő véráramlást, ami azonban súlyos szövődményekhez vezethet.

Tény, hogy a terhesség során a vér mennyisége nő, hiszen egy másik életet is el kell látnia tápanyaggal, és ebből ésszerűen következik, hogy a tápanyagszükséglet is nő. A preeclampsia monitorozása, és esetleges gyógyszerezése a szakember feladata, a kismamának azonban érdemes figyelnie arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot juttasson a szervezetébe. Hiszen nagyon jól látszik, hogy nem csak a baba kifejlődésénél jelent kulcskérdést a tápanyagellátottság, hanem a placenta kialakulásánál, illetve annak vérellátásában is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Nem véletlen, hogy ma már a szakemberek egy jelentős hányada javasol valamilyen várandósvitamint a kismamáknak. Itt azonban fontos, hogy milyen is az adott készítmény. A szervetlen kötésű anyagok felszívódása ugyanis messze elmarad a szerves kötésű társaikétól, vagyis előbbiből lényegesen nagyobb mennyiségre van szükség a megközelítő eredmény eléréséhez, míg a szerves anyagok esetében a felszívódás és hasznosulás akár 80%-kal is jobb!

Emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy más az igénye a szervezetnek a felkészülési és az első fejlődési szakasz alatti időszakban, és más a második, valamint más, a harmadik trimeszterben is! A megfelelő várandósvitamin ezeket az igényeket is figyelembe veszi, hiszen így képes a legteljesebb mértékben támogatni a terhességet, az arra való felkészülést, illetve természetesen az anyaság kezdeti időszakát, a szoptatást is.