Testedzés kell az embrióknak is

Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a várandósság alatti komplikációk, betegségek számát, illetve az idő előtti szülés esélyét - állapították meg ausztrál kutatók. A vizsgálatból az is kiderül, hogy már a fogantatás előtt változtatni kell a hölgyek életstílusán - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

A fogantatás előtti életmódváltás jelentősen csökkentheti a későbbi komplikációk számát – állítja Gita Mishra, a Queenslandi Egyetem kutatója. A professzor most publikált felmérése szerint a testmozgás, a napi öt alkalommal fogyasztott zöldség és gyümölcs, illetve a szervezetet terhelő szenvedélyek (alkohol és dohányzás) elhagyása közvetlen, pozitív hatással van a terhességre. Sokkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki betegségek, komplikációk, de még akár cukorbetegség is az egészséges életmódra váltó hölgyeknél, és születendő gyermekeiknél – írta meg az ausztrál egyetem honlapja a kutatásról.

“Az eredmények azt bizonyították, hogy azok a hölgyek, akik életstílusukban pozitív változást vittek véghez, sokkal egészségesebben töltötték a várandósság kilenc hónapját” – mondta a professzor, hozzátéve, hogy “az alacsonyabb testtömeg-indexű nők esetében alacsonyabb a terhességi cukorbetegség, az idő előtti szülés, a halva születés és a terhességi mérgezés esélye”. A kismamák vizsgálatából az tűnik ki, hogy a cukorbetegség kialakulása ellen nagyon jó hatással van a testedzés megkezdése, azonban akkor igazán jók a mutatók, ha az édesanya már a fogantatás előtt végrehajtja az életmódváltást, vagyis edzettebb szervezettel kezdi meg a gyermek kihordását.

A cikk itt folytatódik.