Testvérviszony vagy testvériszony?

Talán nem is gondolnánk, viselkedésünkre nagymértékű hatást gyakorol a testvérünkkel való kapcsolatunk, a születési sorrendünk és a szüleink velünk való bánásmódja. L. Stipkovits Erika Ölelni és ölre menni című könyve nem csak szülőknek szól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. november 15. Csontos Dóra

Egy testvér sokat jelent az énképünk kialakításában, a bizalom megerősödésében és abban, hogy miként viselkedünk a körülöttünk élőkkel. Sajnos nem csak jó testvérkapcsolatok léteznek a világban, hanem olyanok is, amik rombolják az ember személyiségét, féltékenységet és túlzott rivalizálást is kiválthat.

„Mit tegyek, hogy a gyerekeim jobb testvérek legyenek? Miért van ekkora különbség a testvérek között? Miért reagálok sokszor úgy, ahogy nem is akarok?” – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ adni a könyv.

olelni-borito-72-dpi-450x600

Támogatni egymást vagy traumát okozni?

Az elmúlt években egyre többen kutatják, hogy a testvérek milyen szerepet töltenek be egymás életében. Mennyi az ideális életkor a testvérek között? Milyen hatást gyakorolnak egymásra? Mennyire meghatározó a születési sorrend? Köztudott, hogy a kicsi utánozza a nagyot, a nagy pedig védelmezi a kicsit. A jó testvérek megtanulnak osztozkodni és kompromisszumokat kötni, ami felnőttként is az előnyükre válik, hiszen tudnak majd osztozni a sikerekben, csapatban dolgozni és társas kapcsolatokat is könnyebben ki tudnak majd alakítani.

A testvérek átsegíthetik egymást a nehézségeken, az életben bekövetkezett változásokon, de ugyanígy traumákat is okozhatnak, amik kihathatnak szerelmi életünkre, kapcsolatainkra és a munkahelyünkre is.

Egy rossz testvéri viszony aláássa az önbecslésünket, ráadásul a családot is magunkra haragíthatjuk, hiszen a „jó testvérek nem vitatkoznak, főleg nem tartanak haragot.” L. Stipkovits Erika tapasztalatai alapján nincs olyan, hogy tökéletes testvéri kapcsolat, sőt!

brothers-and-sisters-692822_1920

Ölelni vagy ölre menni

Az Ölelni és ölre menni egy olyan könyv, amiben a szerző terápiás esetei és a legújabb kutatási eredmények alapján mutatja be az egyik legmeghatározóbb kapcsolatunk dinamikáját. A szakpszichológus ismerteti a testvérviszonyok eltérő hatásait a gyermekekre és a felnőttkori életünkre is. A könyvben található hasznos tesztek és gyakorlatok segítségével pedig nem csupán gyermekeinket, hanem saját magunkat és testvéreinket is jobban megismerhetjük és megérthetjük.

L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezik pszichés és személyiségzavarok, családi, párkapcsolati és életvezetési problémák feltárásában és kezelésében. Számos helyen tanít, rendszeresen publikál és országszerte tart előadásokat.

A könyv felhívja a figyelmet arra, hogy szülőként nem csak a szüleink ránk gyakorolt hatása, de a testvérünkkel való kapcsolatunk, illetve annak hiánya is meghatározza a gyermeknevelésünket. Az írónő nem csupán testvérviszonyokról ír, de kitér a mozaikcsaládokra, a testvér nélkül felnövőkre és azokra is, akiknek valamelyien betegséggel él a testvére és segít azoknak is, akik elvesztették a testvérüket.

A hiánypótló mű nemcsak szülőknek szól, hanem mindenkinek, aki szeretne harmóniába kerülni önmagával, és tudatosan szeretne majd egyszer gyermeket, illetve gyermekeket nevelni.