Tetves a gyerek! – Mit tegyek?!

A fejtetvesség visszatérő vetegség, elsősorban az általános iskolákban találkozhatunk velük, azonban az óvodákban és a bölcsődékben is gyakori az előfordulása. Milyen tüneteket produkálnak a tetvek? Hogy szabaduljunk meg tőle? És miképp kezeljük a betegséget? A Családháló összegyűjtötte a válaszokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 25. bencze.aron

A fejtetvesség visszatérő vetegség, elsősorban az általános iskolákban találkozhatunk velük, azonban az óvodákban és a bölcsődékben is gyakori az előfordulása. Milyen tüneteket produkálnak a tetvek? Hogy szabaduljunk meg tőle? És miképp kezeljük a betegséget? A Családháló összegyűjtötte a válaszokat.


A fejtetű apró, szárny nélküli rovar, amely kizárólag a hajban élő vérszívó élősködő. 3 pár lába segítségével mozog, amelyek segítik, hogy a hajhoz tapadjon. A kifejlett tetű 3-4 mm hosszú. A nőstény egyed 2-3 hónapig él, és életében kb. 200-300 db serkét rak. A fejtetvek 8 nap alatt kelnek ki és 10 napon belül válnak kifejletté. Táplálkozásuk közben a tetvek nyálkát fecskendeznek a fejbőrbe, ami túlérzékenységi reakciót válthat ki. Ez súlyos viszketést és irritációt okozhat. A fertőzöttséget ellenőrizhetjük a haj alapos vizsgálatával, a tetű illetve a jobban észrevehető serke észlelésével. A fejtetvek paraziták, legszívesebben a hajas fejbőrön tartózkodnak. Onnan eltávolítva még akár három napig, 48-55 órán keresztül is életben maradnak.

Tünetek tetvek esetén

A fejbőrön, főleg fülek mögött és a nyak hátsó felszínén apró, tojás alakú, szürkésfehér serkék láthatók, amelyek a hajszálak hossztengelyével hegyesszöget alkotnak, és – a korpával ellentétben – nem húzhatók le könnyen a hajszálról, kézzel nem lehet lesöpörni, csak úgy távolíthatók el, ha fésűvel lehúzzák a hajszál végéről. Erős viszketéssel jár, a fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok láthatók. Az ártalom elsősorban abból ered, hogy a vérszívó rovarok nyálmirigyének véralvadás-gátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okozhat. A testidegen fehérjékkel szemben az ember fokozatosan túlérzékennyé is válhat. Az allergia azonban csak egy-két hét múlva, az ismételt csípések hatására fejlődik ki.

A viszketés miatti gyakori vakarózás felsebzi a bőrt, ezeken a sérüléseken keresztül másodlagos fertőzés érheti a bőrt, gennyesedés, gyulladásos folyamat indulhat meg. A vakarás helyein bakteriális felülfertőződés, gennyesedés alakulhat ki, melyet a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is kísérhet. Nagyon rossz higiénés körülmények között élőkön a törzsön, valamint a nemi szervek szőrzetén is előfordulhat tetvesség; ez utóbbi szexuális érintkezéssel terjed.

Aki gyanakszik, hogy családtagjának vagy gyermekének esetleg fejtetve van, akkor a következő módon ellenőrizheti a Harmonet felsorolása alapján:

Mossa meg a haját samponnal és öblítse le.   
Takarja le a szemét egy mosdókesztyűvel.
Tegyen kondicionáló hajbalzsamot a hajra, de ezt ne mossa le, mert ettől lesz a nedves haj könnyen fésülhető
Fésülje ki a hajat egy egyszerű fésűvel.
Hajoljon a vizsgált személy a kád, vagy mosdó fölé.
Fésülje át a haját hátulról előre egy nagyon sűrű fésűvel (speciális, erre a célra készült un. „tetű-fésű”) úgy, hogy a fésű érje a fejbőrt is.

Kezdjék az egyik fülnél és haladjanak a másik fül irányába.
Legyen kéznél egy papír zsebkendő, vagy papírtörlő, amivel rendszeresen törölje le a fésűt és figyelje, hogy vannak-e tetvek a papíron.
Öblítsék le a kondicionáló hajbalzsamot.
Most üljön a vizsgált személy egyenesen és fésüljék át legalább kétszer a haját először hátrafelé, majd újra az egyik fültől haladva a másikig.
Ne feledjék rendszeren papírral letörölni a fésűt és figyelni, hogy vannak-e tetvek a papíron!

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

Vasziné Kovács Mária egészségügyi szakoktató véleménye szerint a leghatékonyabb tényező a szülői gondoskodás! Folyamatosan, legalább hetente vizsgáljuk át a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke. Ha gyermekünk vagy maga a felnőtt ember olyan közösségbe járna, ahol fejtetvességről hallunk, a tetűirtó hajszeszek fejmosás utáni alkalmazása biztosan meggátolja a hívatlan vendégek megjelenését, és a következő hajmosásig (akár 2-3 hétig!) biztosítják a tetűmentességet. Amíg fennáll a tetvesedés veszélye, a hajszeszes kezelés minden hajmosás után megismételhető – javasolja a szakoktató, aki szerint ezeken kívül természetesen kerülni kell a fésűk, kefék, hajjal kapcsolatos tárgyak és sapkák, kalapok közös használatát!