Tetves a gyerek?

A gyereknek szégyen, a szülőknek, pedagógusoknak pedig nagy fejtörés, ha felbukkan a fejtetű. Az apró kis vérszívók a szakemberek szerint ezévben nagyon aktívak, a mostani generáció ugyanis nem tudja, mit kell tenni ellene. Érdemes hát odafigyelni, az élősködő emberről emberre mászik!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 19. szabo.daniel

A gyereknek szégyen, a szülőknek, pedagógusoknak pedig nagy fejtörés, ha felbukkan a fejtetű. Az apró kis vérszívók a szakemberek szerint ezévben nagyon aktívak, a mostani generáció ugyanis nem tudja, mit kell tenni ellene. Érdemes hát odafigyelni, az élősködő emberről emberre mászik!


Harminc éve nem volt akkora fejtetűinvázió az országban, mint idén. Országosan 1,2-2,7 % között mozog a gyermekközösségekben, tehát 100 gyermek közül 1-3 tetves.  Ennek az lehet az elsődleges oka – magyarázza a családháló.hu megkeresésére a Nógrád megyei tiszti főorvos, hogy azon a szülők, akik annak idején megtanulták kezelni a tetvességet, „kinőttek”, az új generáció pedig még csak most ismerkedik a teendőkkel.

A fejtetű olyan vérszívó élősködő, mely a hajban, pontosabban a hajon él, a fejbőrön keresztül pedig folyamatosan táplálékhoz jut. A tévhitekkel ellentétben – hangsúlyozza Surján Orsolya – nem a koszos, mosdatlan környezetben szeret megtelepedni, hanem a karbantartott, ápolt hajban, abban ugyanis könnyebben közlekedik. Mégis – mondja – a tetvességhez szégyenérzet társul, pedig nem szégyellni, hanem kezelni kell. A mostani figyelemfelhívó kampány célja éppen az, hogy  tudatosítsuk, a fejtetvesség nem szégyen, bárki, én is , az én gyerekem is megkaphatja, ezért  kell megtanulni megelőzni, felismerni és kezelni.

Az élősködő jellemzően az óvodás illetve kisiskolás korúakat veszélyezteti. Nem ugrik, nem repül, hanem mászik, vagyis olyan emberek között van lehetősége költözködni, akik jellemzően közel hajolva, sok testi kontaktust létesítve élnek.

Az élősködő – magyarázza a tiszti főorvos – lényegében teljesen kiirtható lenne, hiszen csak emberről emberre képes települni, mégis, a nem megfelelő kezelés miatt időről időre felerősödik jelenléte.

A fejtetű megtelepedését követően a legnehezebb a felismerése, folyamatos mozgásban van, ezért könnyen elkerüli a figyelmünket. Petéje, a serke nagyon hasonlít a korpához, de sokkal nehezebben távolítható el a hajtövektől, főképp erről ismerhető fel.

Az alapfokú közintézményekben folyamatos ellenőrzéseket tartanak az illetékesek, a rutin az, hogy a fejtetves gyerekek szüleit értesítik és tanácsokkal látják el. Amennyiben az egyébként egyszerű kezelés valamilyen okból nem vezet eredményre, úgy a védőnők bevonásával akár külső segítséget is igénybe lehet venni a maximum pár hetes tortúrához. Számos irtószer kapható vény nélkül a patikákban, létezik olyan készítmény is, amely negyedórán belül elpusztítja a tetveket és a serkét.

Olvassatok tovább a fejtetvesség kezeléséről itt!