Tévé 10 éves kortól, számítógép 14-től??!!

Úgy gondoltam, 2-3 éves korig semmiképpen sem nézhet. Valahol felmerült bennem, hogy mi lesz a kistestvérrel? Ha a nagy 3 évesen már nézhet, hogy mondom meg az 1 évesnek, hogy te nem? Aztán jött az esős idő, amikor kicsit én is depis lettem és nem volt kedvem programokat csinálni, olvasni neki, és elkezdtünk DVD-t nézni. Hamar kiderült, hogy a napi 10 perc rajzfilmmel nem telik el gyorsabban a délután, csak éppen rászokott a gyerek, és gyakran kérte. Meg még egy, meg na jó, még egy.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 09. bauknecht.hajnalka

Még a gyerekek születése előtt sokat gondolkoztam azon, hogy is van ez a rajzfilmekkel. Barátnőm gyerekei nagyon szerettek rajzfilmet nézni, és amikor vigyáztunk rájuk, a nap fénypontja volt számomra gyerekkorom kedvenc meséit együtt nézni.


De mi a helyzet a saját gyerekkel? Úgy gondoltam, 2-3 éves korig semmiképpen sem nézhet. Valahol felmerült bennem, hogy mi lesz a kistestvérrel? Ha a nagy 3 évesen már nézhet, hogy mondom meg az 1 évesnek, hogy te nem? Aztán jött az esős idő, amikor kicsit én is depis lettem és nem volt kedvem programokat csinálni, olvasni neki, és elkezdtünk DVD-t nézni. Hamar kiderült, hogy a napi 10 perc rajzfilmmel nem telik el gyorsabban a délután, csak éppen rászokott a gyerek, és gyakran kérte. Meg még egy, meg na jó, még egy.

Rájöttem, hogy ez nekem túl nagy stressz fél napokat magyarázkodni, hogy miért nem nézhet épp most tévét. De a kiskaput az tette be, amikor jött egy oroszlános jelenet a Kisvakondban, amitől úgy megijedt, hogy többet nem is akart rajzfilmet nézni. Hát nem néztünk… 
Jött más. A Youtube. Egy vasútmodell-kiállítás kapcsán kezdtünk nézni olyan videókat, ahol zakatol a modellvasút. Ebben ugye semmi hátborzongató nincs. Ám egy idő után ebből is egyre többet akart, ezért ezt is leépítettem.

Most négy éves, és nem néz egyáltalán semmi mozgó dolgot a képernyőn legalább egy éve. Nem is hiányolja. Ezzel megoldódott a tesókérdés is, mert így neki sem kell néznie.

 

Mit mond a pszichológus?

 

Persze felmerült bennem, hogy oké, most jó, na de hány éves koráig ne nézzen tévét? És mikor ülhet először a számítógép elé? Addig kutattam, míg találtam egy 2001-es riportot a Vendég a háznál című műsorban Vekerdy Tamás pszichológussal. 

Meghökkentő dolgot mond. Hegedűs Géza írót idézi, aki azt mondta, “10 éves koráig ne tévézzen a gyerek, akkor olvasó lesz.” Vekerdy maga árnyaltabban fogalmaz, nem tilt kategorikusan ilyen sokáig, de ugyanakkor 6-8 éves korig a szülővel együtt tévézést javasolja. (Én azért csendben felteszem a kérdést, hogy miért is jó a tévé? Ha elektromos bébiszitternek nem használhatjuk, akkor nem jobb, ha inkább társasozunk vele, vagy olvasunk neki?)

Hogy miért nem jó a tévé? Vekerdy erre így felel: „A külső kép leállítja a belső képkészítést. A gyerek a belső képben dolgozza fel, amit megtudott a világról és önmagáról, a félelmeit, düheit, szorongásait, amit a játékban és mesehallgatásban megélt. A külső kép ezt a feldolgozást lehetetleníti el.”

 

Bábszínház és számítógép?

A riportban felmerül a bábszínház és a számítógépes játékok kérdése is. A bábszínház kapcsán Obraszcovot, a híres orosz bábművész figyelmeztetését idézi: „Öt év alatt nem szabad gyereket bábszínházba vinni.” Persze bábozni lehet neki, de mindenképpen úgy, hogy lássa a gyerek a bábozó személyt, különben súlyos szorongásokat válthat ki belőle a színház.

A számítógépről pedig azt mondja, hogy nem baj, ha a 2,5-3 éves szülei ölében ülve pötyög egy kicsit, vagy 10 évesen használja a rajzprogramot napi 15-20 percet, de a számítógépes játékokat kamaszkora előtt ne adjuk a kezébe. A Zürichi Számítástechnikai Főiskola egyik professzorának tudományos cikkére hivatkozik Vekerdy ennek kapcsán. A professzor mindig is annak volt a híve, hogy már óvodáskorban számítógépezzen a gyerek, mert ezek a gyerekek nagyon rutinosak lesznek a főiskolás korukra. Ugyanakkor, akik Waldorf iskolából érkeznek, és csak kamaszkorukban találkoztak először a számítógéppel, azok bár az első évben vért izzadnak, a harmadik szemeszterben, amikor új anyagok jönnek, amihez vállalkozó kedv és kreativitás kell, az élre törnek.

Természetesen minden gyerek, minden család, minden helyzet más és más, de ha a 30-40 évvel ezelőtti gyerekeket is le tudták foglalni a szülők tévé nélkül, akkor úgy gondolom, számunkra sem lehet ez sokkal nehezebb feladat, különösen, hogy sokszor annyi játék áll rendelkezésünkre. De mind közül ne feledjük, legfontosabb a mozgás!