Tiltakoznak a testnevelők

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 24. czefernek.lena

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) tiltakozik ama  törvénytervezet ellen, amely az MTTOE tudomása szerint a heti öt testnevelési órát háromra kívánja redukálni, a másik kettőt pedig “játékos egészségfejlesztő testmozgásra” kívánja cserélni.


Az egyesület álláspontját, javaslatait megküldte Hoffmann Rózsa államtitkárnak is – nyilatkozta a napokban megtartott országos értekezletet követően Istvánfi Csaba, az MTTOE elnöke hétfőn az MTI-nek.

“Amikor köszönetünket fejezzük ki államtitkár asszonynak az iskolai testnevelés megújításáért tett erőfeszítéseiért, egyidejűleg több, előrevivő észrevételünket is szeretnénk tudomására hozni – jelentette ki Istvánfi. – Ezek közül a legfontosabb, amely a 2010. májusában hozott politikai döntéssel kapcsolatos.  Abban ugyanis az szerepel, hogy +A közoktatásban felfutó rendszerben be kell vezetni a mindennapos testnevelést!+ A legközelebbi jövőben megvitatásra kerülő törvénytervezetben viszont bizonyos óraszámban a testnevelési órák kárára +játékos egészségfejlesztő testmozgás+ kerülne a tanrendbe. Ez egyenesen rémálomnak tűnik számunkra, ezért e törekvéssel szemben a leghatározottabban felemeljük a szavunkat.”

Az MTTOE elnöke szerint a mostani törvénytervezet a heti öt testnevelési órát háromra kívánja redukálni, a másik kettőt pedig a “játékos egészségfejlesztő testmozgás” bevezetésére szánná, utóbbit több részre bontva, a tanítási órák részeként vagy a tanórák szüneteiben tartanák meg.

“Márpedig ez a felbontás ellentétes a tavaly meghozott politikai döntéssel. Bevezetése ellen több okból is tiltakozunk, hiszen bizonyított tény, hogy a testnevelési órák a terhelés helyes arányait megteremtve, fokozzák a tanulók szellemi aktivitását. Az MTTOE részére a változtatások azért sem elfogadhatóak, mivel ezeket a foglalkozásokat akár 120 órás +gyorstalpaló+, pedagógiai továbbképzést igazoló személyek is megtarthatnák. Ezek a nem kellően képzett személyek további színvonalesést hoznának magukkal, miközben bőven áll rendelkezésre szakképzett testnevelő tanár is” – nyilatkozott Istvánfi.

Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője július 5-i ülésén jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány. A kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila, sportért felelős és Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti  három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.