Tiltólistás dolgok szülés után

Alig várod, hogy babád születését követően újra visszaálljon minden a régi kerékvágásba? Sajnos néhány dolog egy darabig még tiltólistás lesz az életedben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2018. március 29. Babaszoba
Mit szabad és mit kell kerülnöd a szülést követő néhány hétben? Íme a legfontosabb tiltólistás dolgok, amelyekről neked is tudnod kell!

Agyő, hosszú kádfürdő!

Mivel a kádfürdőzés növeli a fertőzés veszélyét és rossz hatással lehet a hegesedési folyamatokra, ezért az első hat hétben nélkülöznöd kell a kádban való nyújtózást.
A gáttájékon a sebgyógyulás alatt a langyos vizes lemosást illetve a tusolást válaszd; ha pedig császárral szültél, akkor ügyelj arra, hogy a felsőtestedet csak vizes szivaccsal töröld át! A sebgyógyulás támogatásához használj olyan sebfertőtlenítő oldatot, amely hosszan tartó védelmet nyújt, gyógyít, és nem tartalmaz allergizáló jódot!

Viszlát tusfürdők, szappanok!

Az első hetekben tiltólistásak a tusfürdők, intim mosakodók és szappanok is. A bennük lévő illatanyagok és egyéb összetevők ugyanis irritációt okozhatnak a gáttájékon és a császáros sebnél is.
Fürdés után kerüld a törölközővel való dörzsölő mozdulatokat, a sebek környékén óvatosan itasd fel a vizet!

Felejtsd el a szoros ruhadarabokat!

A szülést követően mindenféle szoros ruhadarab viselése igen kellemetlen lehet, a tangát felejtsd el! Igen, most jött el a nagymamabugyik ideje, amelyek sem az érzékeny gátsebet, sem a császáros sebet nem irritálják. Lehet, hogy cikinek tűnik, de a nagyméretű, a teljes sebet jól betakaró fehérnemű ilyenkor praktikusabb viselet.
A szoros pántok, derékrészek, melltartók helyett válassz kényelmes, laza ruházatot, magas derekú nadrágot vagy szoknyát. Különösen ügyelj a melltartó kiválasztására, hiszen a kényelmetlen, túlzottan szoros melltartó mellgyulladáshoz is vezethet.

A tampon most maradjon a fiókban!

A gyermekágyi folyás idején nemcsak a jól szellőző, pamut fehérnemű, hanem a megfelelő betét kiválasztása is nagyon fontos. Ehhez gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz boltban juthatsz hozzá. Szigorúan tilos a vérzés felfogásához tampont vagy szintetikus betétet használni!
A bejegyzés folytatásához kattints.