Tini testképzavarok: most a fiúk jönnek

A testképpel kapcsolatos problémák kapcsán eddig inkább a tinilányok voltak a középpontban, ám a jelek szerint a fiúk körében is egyre nagyobb gondot jelent a (vélt vagy valós) elvárás. A különbség annyi, hogy ők nem fogyókúráznak, hanem izmosabbak szeretnének lenni. A csalad.hu cikke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kamasz
2017. szeptember 22. csalad.hu

Az Adonisz-komplexusként is ismert zavar pontos nagyságrendje még nem ismert, ám egy 2014-es felmérés is már arra hívta fel a figyelmet, hogy a résztvevő 12-18 éves 5500 fiú körülbelül egyötödét aggasztja a kinézete és fizikuma.

Az aggodalom fő oka a lányokkal ellentétben az, ha valaki túl sovány és/vagy nem elég izmos. Az izomnövelés érdekében egy viszonylag kis arányú, de már érzékelhető csoport (a felmérésben részt vettek 2,5 százaléka) táplálékkiegészítőt használt.

Ami még ennél is aggasztóbb, hogy a megkérdezettek egyharmada számolt be kontrollálatlan evési rohamokról, hányásokról.

Korábbi statisztikák azt mutatták, hogy az étkezési zavarokban szenvedők száma a férfiaknál alig tizede, mint a nőknél, ám mostanra ez az arány a negyedére csökkent.

Csakúgy, mint a lányok esetében, a fiúknál is nagy szerepet játszik a média, hiszen a különböző magazinok mellett a filmek is tele vannak kigyúrt, szálkás férfiakkal. Igaz, míg a nőknél a fogyás, a férfiaknál a tömegépítés a cél – lényegében azonban a dolognak nincsen nyertese.

Ráadásul az internetnek köszönhetően mindkét nem képviselői korlátlan mennyiségben látnak irreális testű modelleket. Persze a nyolcvanas években is ott volt például Arnold Schwarzenegger, de ő inkább kivételnek számított, míg ma minden tele van az izmos sztárok képeivel.

 

Tovább olvasva megtudhatod, mit tehetsz szülőként!