Tinit nevel? Örülni is van oka

Ha még kicsi a gyermeked, nem azzal foglalkozol, mivel kell majd szembenézned, ha tinédzser lesz. Ez nem egy egyszerű időszak sem az ő, sem a szülők életében, de azért a helyzet nem olyan rossz, mint általában gondolnánk. Akinek éppen tinédzser a gyermeke, jó eséllyel nem élete legkönnyebb időszakát éli éppen – érzelmi tornádók és lázadás nap, mint nap. De mégis van remény.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nevelés
2018. január 28. Család.hu

A Centers for Desease Control and Prevention felmérése szerint a mai amerikai tinédzserek tovább kivárnak az első szexélménnyel és az alkoholfogyasztással, mint a megelőző generációk.

Az Egyesült Államokban 1991 és 2015 között 54-ről 41 százalékra csökkent a szexuálisan aktív középiskolások száma. 1979 és 2015 között a randik száma is lecsökkent a középiskolákban: 86-ról 63 százalékra. Míg 1979-ben a tinik 93 százaléka próbálta ki az alkoholt, ma ez csak 67 százalék. Ez persze még mindig a korosztály kétharmada, de a 26 százalékos csökkenés azért nagyon látványos.

A kutatás vezetője, Jean Twenge szerint a gyermekek már nem sietnek annyira, hogy a saját lábukra álljanak, jogsijuk legyen, állásuk és családjuk, mert más prioritásokat mutatunk nekik. A továbbtanulás fontosságát hangsúlyozzák a szülők, a gyermekek pedig valóban komolyan veszik a tanulást és az egyéb zenei, sport, művészeti előmenetelüket. Ezért szépen kivárnak a felnőttes elfoglaltságokkal is.

A jelenség egyik oka a szakértők szerint a stabilabb anyagi helyzet, így a gyermekek tovább maradnak gyermekek. Jean Twinge szerint „még az olyan családoknál is, ahol a szülőknek nincsen főiskolai végzettsége, alacsonyabb a gyermekszám és meggyökeresedett az a gondolat, hogy a gyermekekre gondosan oda kell figyelni”.

A cikk ITT folytatódik.