Tizenöt gyerek betegedett meg egy táborban

A tüneteket és az esetek számát tekintve nem valószínű, hogy étel, élelmiszer okozta a tizenöt gyerek megbetegedését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 22. bencze.aron

A tüneteket és az esetek számát tekintve nem valószínű, hogy étel, élelmiszer okozta a tizenöt gyerek megbetegedését.


A Dörgicsei úti táborból, ahol száznyolcvanheten üdültek, újabb megbetegedést nem jelentettek – mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője az MTI érdeklődésére szombaton.

Pápai Enikő közölte: a kisdiákok többségénél hányás fordult elő, hárman pedig hasmenésre panaszkodtak. A mentők a tíz-tizenkét éves gyerekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak.

Hozzátette: a hatóság munkatársai a helyszínen járványügyi vizsgálatot végeztek. Mivel azonban a laboreredmények még nem állnak a rendelkezésükre, az ételmérgezést nem lehet teljes bizonyossággal kizárni.

A vírusos vagy egyéb bakteriális eredetű megbetegedés kimutatásához további laborvizsgálatok szükségesek, eredményük leghamarabb hétfőn lesz ismert – mondta.

A szombat délelőtt kórházba került gyerekek állapota a kezelőorvosok tájékoztatása szerint kielégítő, vannak, akiket már szombat este hazaengedhetnek. A tábort nem kellett bezárni – jegyezte meg. A két turnusváltás közötti kötelező fertőtlenítés után az üdülőbe délután újabb csoport érkezett.

Leitold József megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató elmondta: a hatóság munkatársai a helyszínen próbálják kideríteni, hogy étel okozhatta-e a megbetegedéseket.

A levett ételmintákat budapesti laborba küldik vizsgálatra, az eredményre átlagosan kettő-öt napot kell várni.

A jelenleg is tartó higiéniai szemlén azt is megvizsgálják, hogy a tábor konyhája vétett-e súlyos konyhatechnológiai hibát – tette hozzá Leitold József.