Tizenöt jel, amiből tudhatod: kisbabát vársz

Nincs is annál izgalmasabb dolog, mint a netet böngészve azon morfondírozni, vajon a felsorolt terhességi tünetek ránk illenek-e. Persze a szakirodalom szerint a legbiztosabb mód, ha tesztet vásárolunk, de mi van, ha ez még túl korai? Összegyűjtöttük, milyen általános vagy éppen meghökkentő jelek utalhatnak rá: kisbabát várunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 24. czefernek.lena

Nincs is annál izgalmasabb dolog, mint a netet böngészve azon morfondírozni, vajon a felsorolt terhességi tünetek ránk illenek-e. Persze a szakirodalom szerint a legbiztosabb mód, ha tesztet vásárolunk, de mi van, ha ez még túl korai? Összegyűjtöttük, milyen általános vagy éppen meghökkentő jelek utalhatnak rá: kisbabát várunk.


„Megérezted”, hogy valami történt, de szeretnél megbizonyosodni róla, hogy igazad van? A legtöbb szakirodalom azt ajánlja, hogy ilyenkor vegyél egy terhességi tesztet! Ma ugyanis a legtöbb boltban már kaphatóak olyan eszközök, amelyek az orvosi eljárásokhoz hasonló pontossággal működnek. A legjobb darabok már tíznapos terhességet is ki tudnak mutatni, ami azt jelenti, hogy a várható menstruáció előtt négy nappal elvégezhetjük a tesztet. A szervezetünk ekkor – a megtermékenyített petesejt beágyazódásának idején – olyan mennyiségű terhességi hormont (hCG) termel, amely műszerrel kimutatható. Vannak konstrukciók, amelyek mérik a vizeletben előforduló hormon mennyiségét, így a terhesség hozzávetőleges korát is meg tudják állapítani.

Az alábbi felsorolás végigolvasása előtt fontos leszögezni, hogy a tünetek minden nőnél változóak, sőt, minden terhesség esetén más és más jelenségek kísérhetik a várandósságot. Van, hogy szinte az összes jelenséget tapasztalod magadon, de az is előfordulhat, hogy csupán pár dologban ismersz majd magadra, s mégis kisbabát vársz! Az is előfordul, hogy mást érzékelünk az első, illetve a második vagy a sokadik terhességénél.

A legbiztosabb jel?

Azt szokták mondani, hogy a terhességi teszt után a második legbiztosabb jel a menstruáció elmaradása. Ez azonban még korántsem jelent biztos terhességet, ugyanis rengeteg más tényező is befolyásolja a nők ciklusát. Ilyen például egy betegség vagy a felgyülemlett stressz, de akár váratlan utazás, trauma is okozhat csúszásokat. Mivel a megtermékenyített petesejt ebben az időszakban meglehetősen sérülékeny, az is előfordul, hogy valóban megtörténik a beágyazódás, ám a terhesség végül elhal, és mi csak egy pár napot késő menstruációt érzékelünk.

„Mindjárt meg fog jönni”-érzés

Na, ez a tünet a kedvencünk, a gyakorlatban ugyanis semmire sem jó, főként nem a terhesség tényének megállapítására. Hiszen mi van, ha azért érezzük, mert tényleg meg fog jönni? Viszont valóban létező jelenségről van szó, melynek oka, hogy szervezetünk még nem „állt át” az új üzemmódba, s a hormonok hatására a szervezet tényleg úgy csinál, mintha leválna a méhnyálkahártya.

Vérzés – de nem olyan!

Amiről itt szó van, az pontosan a petesejt beágyazódásának kísérő tünete. Sokan összekeverik a valódi menstruációval, bár a legtöbb esetben ennek mennyisége csupán elenyésző, vagy legalábbis a havi vérzés töredéke. Szóval ha azt hitted, megjött, de mégsem, akkor kezdhetsz gyanakodni! A vérzés sajnos rosszat is jelenthet, úgyhogy ha pozitív teszttel a kezünkben hosszabb és nagyobb mennyiségű vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Mellek – na ez az!

A mellfeszülés sok nőnél amúgy is a menstruációs ciklus kísérő tünetei közé tartozik, ezért azt gondoljuk, nehéz megkülönböztetni a terhesség esetén fellépő jelenségtől. Ám a valóságban azért a legtöbb nő érzi, hogy „ez most más”: egyre erősödő feszülés és érzékenység, valamint a mellek további – megszokottnál nagyobb mértékű – növekedése jellemző a korai időszakban. Azért a terhesség legkorábbi szakaszában nem biztos, hogy olyan intenzitással jelentkezik, ami kétség kívül megerősítene minket a várandósság tényében.

Fáradtság – gyanús!

Ha korábban izgő-mozgó életet éltünk, és a várandósság gyanújával együtt hirtelen megrögzött mormotákká válunk, már vehetjük is a tesztet! Az állandó fáradtság, igény egy kis délutáni szunyókálásra, az esti korai lefekvés teljesen természetes következménye ugyanis a szervezetünkben zajló változásoknak. A testünk lelassít bennünket, figyeljünk a jeleire!

Testhőmérséklet növekedés – hőhullámok

Egy női cikluson belül mindenkinek változik a testhőmérséklete, ez teljesen normális „tünet”. Éppen ezért nehéz meghatározni, hogy az adott pillanatban mi okozza a változást, hiszen a peteérés időszakában a legtöbb nő testhőmérséklete megemelkedik, és vannak olyanok, akiknél csak a menstruáció megjelenésével csökken le az érték. Azonban számtalan nő számolt be arról, hogy a 4-5. hét környékén hogy hőhullámokat érzékelt.

Émelygés, hányás

Az egyik leggyakoribb kísérő jelensége a terhességnek a tévesen reggeli rosszullétnek aposztrofált émelygés, amely a nap bármely szakaszában jelentkezhet, s súlyosabb esetben hányásig fokozódik. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy nem a tegnap esti kínai a ludas a dologban, vásároljunk nyugodtan egy tesztet a feltételezés megerősítése céljából. Ugyan vannak, akik azt állítják, hogy már a fogantatás másnapján rosszul érezték magukat, de a hányinger is nagyobb eséllyel fordul elő a beágyazódás utáni időszaktól. Akkor azonban – ne aggódjunk – erősen érzékelni fogjuk, amiről eddig csak legendákat hallottunk!

Szédülés, ájulás

A fáradtság egyik kísérő tünete lehet, ha megszédülünk, esetleg el is ájulunk. Ilyenkor azért érdemes orvoshoz fordulni, de ne ijedjünk meg, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ezzel a kellemetlen tünettel küzdenek!

Fájdalom, szurkálás hastájékon

Már említettük, hogy létezik egy „mindjárt meg fog jönni”-érzés, amelynek tüneteihez hozzátartozhat a menstruációs fájdalomhoz hasonló görcs, esetleg a peteéréskor érzett szúrás azon az oldalon, ahonnan az ivarsejt kilökődött. Ha ezeket a tüneteket nem a közelgő menstruáció okozza, akkor sem kell megijednünk, mert teljesen természetes jelenségről van szó!

Gyakori vizelési inger

A kellemetlen jelenség szintén utalhat arra, hogy kisbabát vársz, ám a gyakori vizelési inger inkább a fogantatástól számolt 6-7. hét környékén tapasztalható. Ha nem a terhesség okozza, akkor cukorbetegség vagy húgyúti fertőzés is állhat a háttérben, vagy valamilyen vízhajtó hatású szer (kávé, tea, tabletta).

Székrekedés

A terhességi hormonok hatására lelassult bélműködés bizony gyakran megviccel minket, nőket. Persze ez sem tuti biztos tünet, de más jelenségekkel együtt utalhat arra, hogy várandós vagy.

Hangulatváltozások

Tegnap és tegnap előtt is váratlanul sírva fakadtál? Mi nők, amúgy is hajlamosak vagyunk az ilyesmire, pláne a menstruáció előtti feszült napokban. Ám sok terhes kismama számol be arról, hogy utólag már érti, miért volt annyira érzékeny az első hetekben.

Fejfájás, krónikus hátfájás

Kevésbé gyakori tünet, ám mégsem elhanyagolható, hogy sok kismama szenved enyhe, de gyakori fejfájástól, míg mások a terhesség elején krónikus hátfájást tapasztalnak.

Szagérzékenység

Eddig sem szeretted, ha az orrod alá bagóznak, most viszont fel tudnál robbanni, annyira irritál a füst? Eddig szeretted párod parfümjét, de most valahogy arra vágysz, bárcsak sima szappannal mosakodna? A terhesség egész ideje alatt felerősödik a szagérzékelésünk, de ez már a legkorábbi időszakban is tapasztalható jelenség!

A közérzet változása

Általánosságban elmondható, hogy a közérzet alapvető megváltozásáról számolnak be a kismamák, ami részben a fizikai tünetek következménye, másrészt a hormonális változások nyomán zajló lelki ráhangolódás miatt tapasztalható már a terhesség legelején.

 

Ha Te más tüneteket is észleltél magadon, ne habozz megosztani velünk!