Több édesanya szoptat, ahol fizetik az otthon maradást

A meglehetősen erős szociális hálóval rendelkező Európából, különösen Magyarországról nézve érdekes, miként érvelnek a szülés utáni hosszabb fizetett szabadság mellett az ilyen szempontból kevéssé nagyvonalú Egyesült Államokban - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2018. november 09. csalad.hu

A közelmúltban az American Journal of Public Health adott közre egy tanulmányt, ami erősíti azok érveit, akik egy ideje már azt követelik, hogy az amerikai édesanyáknak ne kelljen a szülés után pár héttel visszamenni dolgozni.

A szaklapban megjelent tanulmány szerzői a kaliforniai és New Jersey-i helyzetet tanulmányozták, mert 2004-ben és 2009-ben ezekben bevezették a hathetes (!), részben fizetett szülési szabadságot (aztán New York állam is követte a példát).

Az azóta eltelt időszakban mindkét államban emelkedett a szoptató édesanyák száma, míg ahol nem vezettek be hasonló népjóléti intézkedést, a szám stagnált.

„Fontos megjegyezni, hogy az általunk vizsgált mindkét államban a fizetett szabadság bevezetését követően egyéb kiegészítő intézkedéseket is hoztak” – hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője.

Dr. Rita Hamad szerint ugyanis az általában hathetes fizetett időszak bevezetése első lépésnek megfelel, de még mindig nem elegendő segítség a családoknak és elsősorban a magasabb bevétellel rendelkezők tudják igazán kihasználni.

A cikk folytatásához kattints.