A tökéletes nevelés: tökéletlen

Nem csak a gyermek, a szülő is hibázik. Ezt pedig nem letagadni, hanem felvállalni kell, így lehet magabiztos embereket nevelni – magyarázza a folyton a tökéletességet hajszoló felnőtteknek egy hongkongi pszichológus. A tanácsai a kelet-ázsiai kultúrkörtől távol, Közép-Európában is megfontolandóak - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2018. május 18. csalad.hu

Szülőként nemcsak, hogy rendben való, ha nem tökéletes az ember, hanem éppenséggel ez szolgálja leginkább a gyermek érdekét. A hibázás ugyanis az emberi viselkedés természetes velejárója, éppen ezért meg kell tanulni ezzel az emberi hibával együtt élni, kezelni az ilyen helyzeteket – magyarázta a South China Morning Post cikkében Quratulain Zaidi hongkongi klinikai szakpszichológus.

“Mindegyik szülő időről időre követ el hibákat. Fontos, hogy ezeket a gyermek is tudja, és még fontosabb, hogy lássa, miként próbálja a felnőtt ezeket a hibákat helyre hozni. A dolog lényege, hogy mintát nyújtsunk a kicsiknek” – fogalmazott. Nem csak abban, hogy miként vélekedünk a világról, hogyan viszonyulunk a materiális javakhoz vagy a családtagokhoz, hanem abban is, hogyan reagálunk és kezeljük a mindennapi – olykor kínos – helyzeteket – tette hozzá Odette Umali, egy nevelési szakportál alapítója. “Fontos, hogy a gyermekeknek viselkedésünkkel megmutassuk, mik a valódi értékek. A mintakövetés azonban nem tudatos nevelés, hanem a mindennapi tevékenységek nevelő hatása. Vagyis az, amikor látják, hogy miként próbál meg az édesanya vagy az édesapa valamit megoldani, ha sikertelen a kísérlet, miként áll neki újra és újra.”

A bejegyzés itt folytatódik.