Tokofóbia – mi okozza a szüléstől való félelmet?

Létezik egy tokofóbia nevű betegség, ami nem más, mint a szüléstől való beteges rettegés. Egyes felmérések szerint ez a nők 14 százalékát érinti többé-kevésbé súlyosan. Ráadásul a helyzetet csak rontják egyéb tényezők - írja a csalald.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
félelem
2018. november 05. csalad.hu

A forgatókönyvhöz nem kell nagy fantázia. Adott egy nehéz, fájdalmas szülés, esetleg némi komplikációval, sürgősségi császármetszéssel – aligha kell tovább ragozni. A gyógyulás érzelmi részeként a nehézségeken átmenő kismama a neten (jellemzően valamelyik közösségi oldalon) megosztja a történetét, amivel viszont nem gyakorol túl jó hatást az első szülésük előtt álló, és jó eséllyel izguló nőkre.

Ezzel beindul egy körforgás, aminek az a vége, hogy például az Egyesült Királyságban egyre több nőt érint a tokofóbia. Az egyik erről szóló tanulmányt készítő kutató, a University of Hull óraadója, Catriona Jones azt mondta, fontos, hogy a nők elmeséljék történetüket, ugyanakkor a közösségi média megnyugtathatja, de aggodalommal is eltöltheti a várandós nőket.

Gondot okoz az is, hogy a rutinszerűen végrehajtott terhességi vizsgálatok nem adnak időt és módot a nőknek arra, hogy az ilyen típusú félelmeikről mélyebben beszélhessenek – mondta a szüléshez való pozitív hozzáállást hirdető brit szervezet, a Positive Birth Company alapítója.

A cikk itt folytatódik.