Törés, kiszáradás, fulladás – előzzük meg a nyári baleseteket!

Aki nyaralt már begipszelt kézzel, vagy begipszelt kezű gyerekkel, tudja, érdemes mindent megtenni, hogy elkerüljük a baleseteket. Hogyan?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 23. szabo.daniel

Aki nyaralt már begipszelt kézzel, vagy begipszelt kezű gyerekkel, tudja, érdemes mindent megtenni, hogy elkerüljük a baleseteket. Hogyan?


Ahogy melegszik az idő, úgy töltenek egyre több időt gyermekeink a szabadban. Bicikliznek, görkoriznak, deszkáznak, fára másznak, egyszóval minden olyat kipróbálnak, amit beltérben nem lehetett. Ez örömteli, ugyanakkor sokkal több veszélynek vannak kitéve.

Törés, zúzódás

Az általunk megkérdezett sebészorvos szerint a leggyakoribb balesetek tavasztól őszig a különböző törések, zúzódások, ficamok. A guruló alkalmatosságok, mint a bicikli, roller, görkori legnagyobb veszélye a végtag- esetleg fejsérülés. Örömteli, hogy mára már-már divat lett a bukósisak, ha egy mód van rá, ne is engedjük nélküle randalírozni a gyereket. Talán nem tűnik komoly szerkezetnek, de szakértők véleménye szerint igen komoly sérülésektől is megóvhatja a törékeny gyerek-kobakot.

Ugyanez a helyzet a térd, és könyökvédőkkel: macerás feladni, de megéri vesződni vele, csonttörést akadályozhat meg. Ezeket az eszközöket gyorsan és olcsón beszerezhetjük, csak annyit kell tennünk, hogy rutinná fejlesztjük a használatukat.

Autóbaleset

A gyermekülést használók ne engedjenek a kísértésnek: nagy melegben hajlamosak vagyunk engedékenyebbek lenni, kicsit lazábbra hagyni a biztonsági övet, esetleg kicsatolni. Akármilyen forróság is van, az utazó gyerek megfelelően szorosan és állandóan bekötve utazzon egy haladó autóban!

Vízi balesetek

A nyár slágerei természetesen mind a vízhez kötődnek. Alapvető szabály, hogy gyermeket semmilyen körülmények között nem hagyunk felügyelet nélkül. Ez vonatkozik a Balaton nagyon sekély vizére is: akár pár centi vízbe is belefulladhat.
Ha csónakkal, hajóval vagy más eszközzel szállunk vízre, használjunk mentőmellényt, és ne csak dísznek: rendesen fűzzük össze, csatoljuk be, ahogyan egy gyermekülésben is tennénk.

Kiszáradás

Nemcsak sportolás közben, de akkor különösen fontos, hogy odafigyeljünk a gyerekek folyadék-utánpótlására. Egy melegebb napon több liter folyadékra is szüksége lehet a szervezetnek, erős fizikai megterhelés esetén akár még ennél is több szükségeltetik.

Újraélesztés

Ha minden elővigyázatosság ellenére is megtörténik a baj, felkészültnek kell lennünk, hiszen életet menthetünk.
Korábban összegyűjtöttük már az ingyenesen elérhető tanfolyamokat, ahol három-négy óra alatt olyan ismereteket sajátíthatunk el, amellyel akár a saját, akár más gyermekének életét is megmenthetjük.