Torokgyík – olykor tünetmentesen fertőz!

A XX. század első felében a gyermekkor egyik életveszélyes betegsége ként tartották számon. Napjainkban a védőoltásnak köszönhetően hazánkban ritkán fordul elő, azonban továbbra is veszélyes a kórokozó, ugyanis a fertőzés olykor tünetmentesen zajlik. A torokgyík nyomában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 06. bencze.aron

A XX. század első felében a gyermekkor egyik életveszélyes betegsége ként tartották számon. Napjainkban a védőoltásnak köszönhetően hazánkban ritkán fordul elő, azonban továbbra is veszélyes a kórokozó, ugyanis a fertőzés olykor tünetmentesen zajlik. A torokgyík nyomában.


A diftéria, azaz a torokgyík nyálcseppekkel terjedő, baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon vagy más nyálkahártyán tapad meg és vaskos, szürkés lepedéket hoz létre. A baktérium elsősorban mérget termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. Jellemzője a torokképleteken megjelenő fehéres álhártya, mely a légutak elzárásával megakadályozza a légzést. A diftéria okozta halál, a szívizom károsodása vagy a gége elzáródását követő fulladás miatt áll be.

Azokon a területeken, ahol nem elérhető a védőoltás, rendkívül sok gyermek hal meg ebben a betegségben. Magyarországon 1938-ban még több mint ötezer fertőzést, és 300 halálesetet regisztráltak. Ettől az évtől kötelezően, minden gyermeket oltanak diftéria ellen. A volt Szovjetunió területén még 1990 után is jelentős mértékben megszaporodott a megbetegedések száma, eddig több mint 150.000 eset fordult elő. A halálozási arány rendkívül magad: 5-10%.

A hazai gyakorlat

A diftéria elleni védőoltást rendszerint együtt alkalmazzák a tetanusz és a szamárköhögés elleni védőoltásokkal. Magyarországon a kombinált védőoltás kötelező, a csecsemő 2, 3, 4 és 18 hónapos korában, valamint hatéves korban kerül sor a védőoltás beadására.

A diftéria tünetei között elsődlegesen a torokfájás és a rekedtség található, de a fájdalmas nyelés, illetve a nyirokcsomó-duzzanata a nyakon is gyanús lehet, csak úgy mind a vastag, szürke álhártya megjelenése a torkon és a mandulákon. A később fellépő tünetek között a láz és hidegrázás, majd az általános rossz közérzet található. A tünetek rendszerint a fertőzést követő 2-5 napon belül jelentkeznek. Egyes embereknél a diftériát okozó baktériumok csak enyhe mértékben okoznak megbetegedést. Így azonban anélkül terjesztik a betegséget, hogy magukat betegnek éreznék.  Kezeléssel a szövődmények kiküszöbölhetők, de a felgyógyulás gyakran lassú folyamat.

Kezelése

Betegség esetben az antitoxin haladéktalanul izomba juttatása elengedhetetlen, de megoldást jelenthet a vénás adagolás is. Antibiotikumok  közül a penicillin és az eritromicin hatásos. Alternatív gyógymódok között a folyadékpótlást (szükség esetén vénásan) emlegetik, de oxigén, ágynyugalom, a szívműködés folyamatos ellenőrzése is szükséges, ráadásul a légúti elzáródás esetén intubálásra is szükség lehet. A beteggel érintkezőket védőoltásban vagy anti-toxin kezelésben kell részesíteni. A diftéria elleni védőoltás 10 évig véd, ezután azonban ismételni kell!