Tóth Gabiék rózsaszínre festik a Lánchidat

Szerényebb programmal, de változatlan lelkesedéssel készülnek az idei, jubileumi Egészség Hídja rendezvényre a szervezők. A mellrák ellen küzdő egyesület október 2-án rózsaszínbe öltözteti a Lánchidat azért, hogy mindenki lássa: szűrésre járni kell!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 21. szabo.daniel

Szerényebb programmal, de változatlan lelkesedéssel készülnek az idei, jubileumi Egészség Hídja rendezvényre a szervezők. A mellrák ellen küzdő egyesület október 2-án rózsaszínbe öltözteti a Lánchidat azért, hogy mindenki lássa: szűrésre járni kell!


Idén októberben tizedik alkalommal kerül sor arra, hogy a mellrák elleni harc hazai szimbólumaként a rózsaszínre világított Lánchídon több ezer ember sétáljon át az Egészség Hídja Összefogás Egyesület szervezésében – 2011-ben is Schmittné Makray Katalin fővédnöksége alatt – jelentette be még kedden Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke.

Az eseményen bemutatkozott az egyesület új aktivistája, Kozó Liza, aki 28 évesen szembesült a mellrákkal és túlélőként arcát adta az idei hídsétára készült „Nagy mell – kis mell – nincs mell – Neked mi fontos?” elnevezésű kampányhoz Tóth Gabi és Ungár Anikó mellett. Liza elmondta: saját példájával szeretné a fiatalok és minden korosztály figyelmét felhívni arra, hogy a rák nem válogat fiatalok és idősek között, ugyanakkor az ő esete azt is mutatja, hogy fel lehet épülni és lehet teljes életet élni.

A fiatalabb hírességek kampányba kapcsolásával is az a célunk, hogy a fiatalabb generációt is rávegyük: a saját érdekében minél korábban és minél gyakrabban járjon el mammográfiai szűrésre, egy korai szakaszban felismert daganat ugyanis csaknem teljesen gyógyítható – mondta a Családháló kérdésére a rendezvény kapcsán a szervező egyesület munkatársa.

Nagy Andrea hangsúlyozta: évek óta folyamatosan csökken a halálos kimenetelű esetek száma, ugyanakkor a szűrésre járók aránya továbbra is rémisztően alacsony. A magyar nők alig több mint 40 százaléka látogat el szűrésre. A legalacsonyabb az arány egyébként Pest megyében.

A sajtótájékoztatón dr. Paller Judit, megbízott országos tiszti főorvos elmondta, ezzel együtt közel 5%-kal több behívott nő ment el mellrák szűrésre 2011-ben, mint a korábbi években, így ma az országos átlag kb. 46%. Hozzátette, hogy még mindig hatalmas különbségek vannak az egyes megyék között. A tiszti főorvos hangsúlyozta: a szűrés egészséges embereknek szól, ezért kell rendszeresen elvégeztetni, hogy mindig egészségesen is távozzunk.

Dr. Balogh Mária, a Janssen-Cilag kommunikációs menedzsere elmondta, a gyógyszergyártó cég, mint az Egyesület egyik alapító támogatója annak ellenére tart ki a mellrák elleni küzdelem mellett, hogy nincs ilyen típusú készítménye, de vállalati szinten is nagyon fontosnak tartják az ügy támogatását.

A híd rózsaszín kivilágításáért felelős GE Healthcare képviseletében Herenyik Ildikó, technológia fejlesztési menedzser egy mellrák ellenes innovációs versenyre hívta fel a figyelmet, amelyre hazai kutatócsoportok és cégek jelentkezését várják. Bejelentette az idei Partnerlánc dolgozói egészségkampány indulását is, melyet az Összefogás a GE-vel közösen indított el három éve, és ma már közel 20 cég, több mint 100 ezer alkalmazottjával vesz részt benne a dolgozók egészségtudatosságának javítása érdekében.

A mellrák kampány fontos részét képezik idén is az egyesület partnereinek rózsaszín termékei, amelyekkel a minél szélesebb réteg elérése a cél. Ebben az évben a Fiskars limitált szériás rózsaszín ollókkal támogatja az Egyesület munkáját; a Skiny rózsaszín alsónemű-szettel; a Vileda pedig rózsaszín gyorsfelmosóval és hozzátartozó csavarókosaras vödörrel. Támogatóink között tudhatjuk idén ismét a Roche-t és a Magyar Telekomot is.
Az Egészség Hídja Összefogás ebben az évben jubilál: 10. éve tartják meg a “rózsaszín vonulást”, mégis a szponzorok szerényebb támogatása miatt ezúttal kicsit szűkebbre szabott programmal készülnek.
Október 2-án, vasárnap a Magyar Tudományos Akadémia előtti szabadtéri színpadon 18 órától várják programok az érdeklődőket: a Zumba fittness flash mobot szervez, amihez csatlakozhat minden zumbarajongó, lesz jeltánc, megjelennek a Dumaszínház humoristái, és a korábbi évekhez hasonlóan számos neves énekes és előadőművész lép fel a bő kétórás színpadi összeállításban. Emellett a korábbi évekhez hasonlóan lesznek szűrések – többek között a Patika Magazin jóvoltából -, önvizsgálat-tanítás, tanácsadás az Anita Hungária munkatársainak segítségével.

10. Rózsaszín Lánchídi Séta a mellrák ellen