Trinédzserkor: nem könnyű háromévesnek lenni

Pimasz, okoskodó, makacs, öntudatos, pedig még csak hároméves, nem pedig tini - bizony meglepheti a szülőket, hogy egy kis óvodás is legalább olyan nehéz eset lehet, mint egy kamasz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kamasz
2018. július 18. Babaszoba
“Az egyik pillanatban még bújós kisgyerek, aki ölelésre és puszira vágyik, a másikban viszont undok és szemtelen, aki rajtam köszörüli a nyelvét. Néha nem is tudom eldönteni, hogy visszavágjak neki vagy nevessek rajta” – kezdi Ilene S. Cohen, egy igazi trinédzser anyukája. “Mindig emlékeztetnem kell magamat arra, hogy a lányom ebben az időszakban komoly fejlődésen megy keresztül, kezdi megtalálni a saját hangját és egyre önállóbbá válik. Az én feladatom pedig az, hogy segítsem és támogassam ebben.” Lássuk, milyen lényeges képességeket sajátítanak el ezekben a hónapokban a kisgyerekek!

Fejlődnek az érzelmeik

Hároméves kor körül a gyerekek kezdik megérteni és megélni az érzelmeiket, sőt szavakkal is képesek kifejezni, hogy éppen hogyan érzik magukat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy kontrollálni is tudják ezeket: ha valamit viccesnek tartanak, akkor nem tudják abbahagyni a nevetést, ha viszont elszomorítja őket valami, akkor szinte lehetetlen megvigasztalni őket. Az érzelmeik rendkívül intenzívek, sőt úgy tűnhet, hogy teljesen eluralkodnak rajtuk. A szülőknek pedig türelemmel el kell ezt fogadni.
A cikk folytatásához kattints.