TSMT torna a leendő kisiskolásoknak

Gondok vannak a gyermek egyensúlyérzékével? Ügyetlenebb az ovis társainál, de azt mondják, majd kinövi? A család.hu által bemutatott néhány célirányos gyakorlatsor segíthet!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fejlesztés
2019. május 06. csalad.hu

Nagycsoport elején minden óvodában elvégzik az iskolaérettség megállapításához szükséges vizsgálatokat. Sok esetben csak ilyenkor válik nyilvánvalóvá a szülő számára, hogy a gyermek sete-sutasága mögött olyan idegrendszeri probléma áll, ami az iskolában tanulási nehézségeket okozhat számára. A csalad.hu szakértőjét, Szendrői Zsófia TSMT terapeutát arról kérdezte, hogyan segíthet a TSMT az ilyen helyzetekben?

– A TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) a szenzoros integrációs terápiák egyike, melynek feladatai, gyakorlatai az idegrendszert érlelik – kezdi Zsófia. – A TSMT a képességek aktuális szintjére épít, a hiányosságokat célirányosan pótolja. Fontos sajátossága a tervezettsége, ami azt jelenti, hogy az egyénre szabott mozgásos feladatai meghatározott rendszerben vannak felépítve a hatékonyság elérése érdekében. Ezeket a gyakorlatokat a szülők is el tudják végezni a gyermekeikkel, de létezik csoportos fejlesztés is.

Felmérés eredménye dönt a terápiáról

– Sajnos egyre több gyermek küzd tanulási problémákkal, melyek korai tünetei felismerhetők egészen kicsi kortól. Ha a szülő vagy az óvónő időben észreveszi ezeket, és a megfelelő szakemberhez fordul, fejlesztéssel a probléma általában megoldható az iskolába menetel előtt. A terápiát minden esetben egy vizsgálat előzi meg, ahol feltérképezik a gyermek iskolai beváláshoz szükséges képességeit. A felmérés nagyon átfogó, több fontos területet ölel át, konkrétan tetőtől talpig megvizsgáljuk a gyermekeket. Időben kifejezve egy 5-6 éves esetében ez másfél-két órát is jelenthet. Az eredmény egyértelműen megmutatja, hogy mely területen vagy területeken van elmaradás, így annak célirányos fejlesztése azonnal megkezdhető egyéni, otthoni vagy épp csoportos formában. Hogy a terapeuta épp melyik fejlesztési módot javasolja, az a gyermek idegrendszeri érettségi állapotától függ. A torna során az idegrendszert érleljük speciális gyakorlatokkal, meghatározott számban és sorrendben, mondókákkal rásegítve, így a fejlődés néhány hónapon belül látványossá válhat. Minden gyermek máshogy reagál a tornára, de fél éven belül látható lesz a változás, hacsak nincs a háttérben valamilyen egyéb probléma (pl. látás, hallás) is. A TSMT terapeuta a vizsgálat során igyekszik ezeket is kiszűrni, és szükség esetén más szakembert bevonni a folyamatba.

Egyszerű gyakorlatok a nyári szünetre

– Amennyiben nagyon enyhe a lemaradás, akkor azt szoktam javasolni a szülőknek, hogy a nyári szünetben sokat hintázzon, csúszdázzon a gyermek. Nagyon jók a kerti trambulinok, melyek kiváló fejlesztő hatásúak. Bukfencezzen sokat a kisgyerek! Számos sportág szintén remekül fejleszti az idegrendszert. Ilyen például az úszás, a lovaglás és a legtöbb önvédelmi sport is. Mivel én testnevelő tanár is vagyok, így én a fejlesztő hatású gyakorlatokat igyekszem alkalmazni az óráimon. A különféle alagutak kúszáshoz-mászáshoz, az ugrókötél, a bordásfal, a billenő eszközök – amelyek az egyensúlyfejlesztéshez használhatók – mind-mind nagyon jó hatással vannak a gyermekek optimális fejlődésére. Abban az esetben azonban, ha a felmérés alapján nagyobb a probléma, akkor a terápiás fejlesztés megkezdése javasolt.

A tünetek már kicsi korban jelentkezhetnek

– Már a várandósság és a szülés nehézségei okozta gyenge Apgar-érték is indokolja a baba fejlődésének alaposabb megfigyelését. Egészen kicsi korban egy kimaradt mozgásfejlődési elem (pl. kúszás, mászás), megkésett mozgás-, és/vagy beszédfejlődés is lehet intő jel, ahogy a szobatisztaság kialakulásának elhúzódása is, valamint az etetéssel, altatással, megnyugtathatósággal kapcsolatos problémák. Természetesen nem arról beszélünk, ha a gyermek nem szereti a tökfőzeléket, hanem ha fél megkóstolni is az ételeket. Nem az a baj, ha a szülőkkel szeretne aludni, hanem ha folyamatosan nyugtalanul alszik.

A cikk itt folytatódik.