Tudod, mi az a Ciklus-show?

A Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Családi Életre Nevelés (CSÉN) módszertani bemutató képzéseket szervez és foglalkozásvezetők kiképzését teszi lehetővé. Továbbá általános iskolás kislányok számára Ciklus-show módszertani bemutatót, foglalkozásvezetők részére pedig képzési lehetőséget biztosít. De mi is ez utóbbi?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2017. szeptember 23. Paulik András

A lányok számára tartandó foglalkozás, a „Ciklus-show – Testem titkos jelzéseinek nyomában”

Az életkornak és nemnek megfelelő felkészülési programban külön kiscsoportokban folyik a munka lányokkal. A program magja egy fél napos dramatikus játék, melynek során a lányokat szó szerint végigvezetik a női termékenység testi folyamatain, megismertetik, és játékosan megtapasztaltatják velük testük működésének alapvető összefüggéseit. A játék a drámapedagógiában használatos számos elemet alkalmaz: – a testi folyamatokat nagyméretű, puha anyagból készített segédeszközökön lehet végigjátszani: a játékvezető (a végzett MFM-munkatárs) saját maga készíti el szőnyegnyi méretben a méh modelljét, és apró tárgyak segítségével, játékos formában szemlélteti a „Show” történéseit; – a játékot szereposztás kíséri: a történet megfelelő pontjain a résztvevők „ösztrogénbarátnőkké”, majd „progeszteron-csapattá” válnak, és ennek megfelelően alakítják át a ciklust; – a játék alatt zene szól, hogy a testi termékenység nagyszerű voltáról szóló pozitív üzenetet támogassa – tájékoztatta szerkesztőségünket a Békés Megyei CSEÖH.

A program minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük szépségét, működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítsék meg. A testi folyamatok kedves és látványos bemutatása az értelem mellett, illetve az előtt főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg, hiszen „az értékelés a szív dolga”. De nem hiányzik az ismeret sem. A testi kompetenciát erősíti a program olyan új információk bemutatásával, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz (pl. a méhnyaknyák szerepe), valamint saját tapasztalatok által. A szülők – lányok esetében elsősorban az anyák – bevonása a program fontos része. Az előzetes konzultáció (szülői foglalkozás) és a programot követő megbeszélés során a szülők gyakorlati javaslatokat kapnak arra, hogy miként kezeljék a testi változások témáját serdülő gyerekeiknél. Tartós hatás ugyanis nyilvánvalóan csak akkor várható, ha ebben a vonatkozásban is megfelelő szülői támogatás kíséri a gyermek fejlődését. Ezeknek az alkalmaknak gyakori eredménye az is, hogy a szülőket is segíti valamelyest közelebb kerülni saját termékenységük és szexualitásuk rejtett, vagy elnyomott oldalaihoz.

További infó itt!

Békéscsabán az MFM Ciklus-show bemutató megtartása már négy osztályban elkezdődött. Valamint a megyéből közel 20 fő foglalkozásvezető képzését is megkezdték.