Tüdőérlelő: segítség a korán érkező babáknak

A 24. és 34. hét között meginduló koraszüléseknél nagy biztonsággal alkalmazható a tüdőérlelő gyógyszer, amely bizonyítottan sokat tehet a korábban világra jövő kisbaba légzésének segítéséért, az érett tüdősejtek kialakulásáért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
koraszülött
2019. február 01. Babaszoba

Mikor és hogyan alkalmazzák a tüdőérlelőt?

Tüdőérlelő gyógyszer adására bármely olyan esetben sor kerülhet, amikor a terhesség 24. és 34. hete között fennáll a koraszülés gyanúja és a baba megszületést követő lélegzését segíteni szeretnénk – hiszen koraszülöttként még nincs teljesen felkészülve az önálló légzésre. A koraszülés maga nagyon sok okból történhet:
  • terhességi komplikációk
  • terhességi toxémia, például preeklampszia (magas vérnyomás, fehérjevizelés)
  • idő előtti fájások esetén fenyegető koraszülés, stb.
Ezekben az esetekben a szülészorvos szteroid – dexamethasone vagy bethametasone – tartalmú tüdőérlelőt juttat a magzati vérkeringésbe. “A gyógyszernek legalább 6 órára van szüksége ahhoz, hogy jótékony hatását kifejthesse, s ha 48 órán át tud hatni, az a legjobb” – magyarázta a babaszoba.hu kérdésére dr.Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos. Ilyenkor tehát nagyon fontos az, hogy a gyógyszer beadása és a szülés között eltelhessen legalább hat óra. Vannak módszerek, amelyek ilyenkor az orvosi team rendelkezésére állnak, és abban segítenek, hogy az esetleg már megindult szülést késleltetni tudják.

A cikk itt folytatódik.