Túl sok gyerek születik kórházban?

A nők harmada anélkül is szülhetne, hogy akár csak ránézne egy nőgyógyász – állítják brit orvosok. A szakértők visszaállítanák az ötven évvel ezelőtti gyakorlatot, mert szerintük csak azok az esetek igényelnek különleges ellátást, amelyeknél komplikációra lehet számítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 18. czefernek.lena

A nők harmada anélkül is szülhetne, hogy nőgyógyász közelébe kellene kerülnie – állítják brit orvosok. A szakértők visszaállítanák az ötven évvel ezelőtti gyakorlatot, mert szerintük csak azok az esetek igényelnek különleges ellátást, amelyeknél komplikációra lehet számítani.


Csak azoknak a nőknek kellene kórházban szülniük, akiknél komplikációra lehet számítani – közölték nemrég publikált tanulmányukban brit szülészek és nőgyógyászok. A riport szerint  1959-ben még a brit nők harmada az otthonszülést választotta, ám ez a szám mára csupán 2,4 százalék maradt – számol be róla a Daily Mail.

A tanulmány szerint a nők számára nem lenne szabad „kötelezően ajánlottá” tenni az orvosi felügyelet mellett végzett kórházi szülést. Mint írják, több lehetőséget kellene adni az édesanyáknak arra vonatkozóan, hogy otthon szüljenek, mert a szülőszoba nem feltétlenül jelenti a biztonságosabb utat.

A brit nőgyógyászok ugyanis úgy vélik, a nők harmada anélkül is szülhetne, hogy nőgyógyász közelébe kellene kerülnie, és csak azoknál kell előírni a kórházi szülést, ahol komplikációkra lehet számítani (például ikrek várásakor, cukorbeteg vagy túlsúlyos kismamáknál és 40 feletti nők esetében). A riport szerint a várandós anyukáknak, akiknél problémamentes szülés várható, fel lehetne ajánlani a választási lehetőséget saját otthonuk vagy a helyi kórház között.

Az orvosok úgy vélik, ha többezer kismama választaná újra az otthonszülést, az a brit egészségügyi szervezet számára is radikális változást hozna. Jelenleg ugyanis több tucat szülőszoba működik a szigetország számos kórházában, de éppen a nagy számuk miatt kevés az igazán jól felszerelt, tapasztalt és szakképzett orvosokkal ellátott intézmény. Ezeknek a kisebb egységeknek a bezárása, vagy beleolvasztása egy-egy csúcsminőségű szülészetbe csökkenthetné a felesleges komplikációk előfordulását, és hozzájárulhatna ahhoz, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást – tér ki rá a tanulmány, hozzátéve hogy a kisebb szülészeteken sokszor kezdő orvosokat alkalmaznak, akiknek nincs még megfelelő tapasztalatuk egy komplikáltabb eset ellátásához. Ehhez hozzájárul az, hogy hétvégén és éjjel  nagyon kis személyzettel tudnak csak dolgozni a helyi szülészeteken és további gondot okoz a szakképzett bábák hiánya.