Túl sok tévhit kering a császármetszéssel kapcsolatban. És ez baj…

A várandósság alatt a többség csak a természetes szülésre készül, és teljesen váratlanul éri, amikor valamilyen okból végül császárra kerül a sor. Pedig nem árt, ha ezzel kapcsolatban is képbe kerülünk, hogy megkíméljük magunkat a későbbi traumáktól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2019. május 13. Dívány

Tizenhét éves koromtól abban a tudatban éltem, hogy ha majd gyerekem lesz, akkor biztos, császárral fogok szülni a gerincműtétem miatt. Különösebben nem tulajdonítottam ennek jelenséget, úgy voltam vele, hogy ez van, a gerincemen már úgysem tudok változtatni. Aztán amikor már tervezési fázisban voltunk, elmentem az ortopédiára, ahol nagy meglepetésemre közölték, hogy semmi akadálya nincs a természetes úton való szülésnek, így onnantól már fel sem merült bennem más. Szerencsére végül nem is történt semmi gubanc.

Sajnos azonban sok barátnőm nem volt ilyen szerencsés. Hiába készültek hüvelyi szülésre, a vége császármetszés lett farfekvés, fájásgyengeség és más okok miatt. Volt, aki tudta, hogy ez benne van a pakliban, míg másnál a szülőszobán döntöttek úgy, hogy beavatkozásra van szükség. Ezt pedig érthető okokból nem mindenki viselte jól.

„Igen gyakran elhangzik az a szlogen, hogy a császármetszés biztonságosabb és könnyebb út az anya és a baba számára” – mondja Veisenberger Eleonóra dúla, perinatális szaktanácsadó-jelölt, a Császárvonal szakértője. „A valóság az, hogy a császármetszés bár sokkal biztonságosabb, mint évtizedekkel korábban, még mindig egy nagy hasi műtét, ahol 10 réteget vágnak, illetve húznak szét, hogy az újszülöttet kiemeljék. Nem kétséges, hogy vannak olyan, vitathatatlan császárindokok, melyeknél mérlegelés után a műtét elenyészően kisebb rizikót hordoz, mint a hüvelyi szülés. Ilyen esetben nem kérdés a császármetszés szükségessége, ennek eldöntése orvosi feladat. Az már más kérdés, hogy egységes szakmai irányelv nélkül és igen különböző szemlélettel vannak olyan indikációk, melyeket máshogy súlyoznak egyik vagy a másik helyen. Így előfordulhat, hogy az egyik kórházban programcsászárra kiírt édesanya egy másik helyen két héttel később háborítatlanul egészséges babát szül hüvelyi úton.”

Egyre több helyen támogatják a császármetszés utáni hüvelyi szülést

A császármetszés körül több más tévhit is kering, ebből az egyik legfőbb, hogy császár után csak császárral lehet szülni. Ennek az alapja az, hogy a császár utáni hüvelyi szülésnél (Vaginal Birth After Caesarean, VBAC) fennáll a hegszétválás veszélye, ami kockázatos lehet a baba és az anya számára is. Ha minimum 2 év eltelt az első szülés óta, akkor ez 10 000 hüvelyi szülésből 20-32 alkalommal fordul elő, ezért vajúdás alatt fontos a fokozott figyelem. Magyarországon orvosa és kórháza válogatja, hogy ezt mennyire támogatják, de alapvetően egyre több helyen van már erre lehetőség.

A bejegyzés itt folytatódik.