„Ugyanúgy csörög hajnalban a telefon” – megszületett az első legális baba

Nem volt könnyű az engedélyek beszerzése, de immár van két bába az országban, akik legálisan vezethetnek intézményen kívüli szülést. Az új szabályozások első „gyümölcse” meg is érkezett egy 3,5 kilogrammos fiúcska személyében. Az első törvényes otthonszülés problémamentes volt: kisbaba és anyukája jól van, a résztvevő szakemberek pedig megkönnyebbültek, hogy végre nem illegalitásban kell dolgozniuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 23. czefernek.lena

Nem volt könnyű az engedélyek beszerzése, de immár van két bába az országban, akik legálisan vezethetnek intézményen kívüli szülést. Az új szabályozások első „gyümölcse” meg is érkezett egy 3,5 kilogrammos fiúcska személyében. Az első törvényes otthonszülés problémamentes volt: kisbaba és anyukája jól van, a résztvevő szakemberek pedig megkönnyebbültek, hogy végre nem illegalitásban kell dolgozniuk.


Világra jött az első, legálisan otthonszületett csecsemő Magyarországon. A 3,5 kilogrammos kisfiú és anyukája is jól van, a szülés pedig problémamentesen zajlott – mesélt a részletekről az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Vincze Felícia és Lukács Judit bába, akik a megfelelő engedélyek birtokában kísérhették végig az első legális otthonszülést hazánkban. Mint mondják, a szabályozás és az engedélyek nem változtattak az ellátás attitűdjén, hiszen „ugyanúgy csörög hajnalban a telefon”, s a kismama továbbra is háborítatlanul szül, de az elmondhatatlan érzés, hogy nem kell félni attól, valaki feljelenti őket. Az új helyzet szerintük megkönnyebbülést hozott az otthonszülést választó családok számára is, hiszen most már ez az út is vállalható a világ előtt, s hangosan kimondhatjuk, ha otthon szeretnénk szülni.

Az eseményen beszélt az intézményen kívüli szülés körüli helyzet kezelésében aktív részt vállaló Semmelweis Mozgalom elnöke, Csomóné Lindmayer Katalin, továbbá a kezdeményezés mellé állt Ékes Ilona országgyűlési képviselő is. Mint kifejtették, az intézményen belüli, s az azon kívüli szülésnél sem a helyszín a lényeg, hanem a „bábai modell”. Hogy a szülő nő legyen a középpontban, ugyanakkor az anyát háborítatlanul hagyják vajúdni mindaddig, amíg nincs szükség beavatkozásra. Véleményük szerint, ha egy nő ezt szeretné választani, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy az otthonszülés jól működjön.

Ékes Ilona arról is beszélt, hogy hamarosan a könnyebb engedélyeztetés érdekében bábai protokoll kialakítására is sor kerül. A képviselőnő reményét fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy olyan úton haladunk, ahol a társadalombiztosító a jövőben nem rekeszti majd ki az otthonszülést. Hiszen az intézményen kívüli ellátást választó kismamák is tb-fizető állampolgárok.

A legális otthonszülés első két bábája beszámolt róla, egyelőre nem volt könnyű a papírok beszerzése, sok nehézségbe ütköztek az engedélyeztetés során. Nehézségként említették a gyerekgyógyásszal kötelező szerződéskötést, és az idén igen magasra emelkedett felelősségbiztosítást is. Az új szabályozás egyébként véleményük szerint megfelelő, ám még csiszolásra szorulhat. A bürokrácia megkönnyítése mellett a szülésben részt vevők kompetenciájának növelését látják fontos elemnek. Most ugyanis csak orvos utasítására adhatnak gyógyszert a kismamának, ami pedig sokszor életmentő funkcióval bír.

A Családháló kérdésére Vincze Felícia és Lukács Judit elmondta, az anyukáknak gyakorlatilag semmilyen adminisztrációs feladatuk nincs az otthonszüléssel kapcsolatban, a papírokat bábák intézik. Ám azt érdemes tudni, hogy csupán a 37. hétig van lehetőségünk arra, hogy jelentkezzünk intézményen kívüli szülésre (arra viszont van mód, hogy változtassunk, ha később meggondolnánk magunkat). A legtöbb bába nem csupán a szülésen vesz részt, hanem a terhesgondozási idő alatt is támogatja az anyukát. Ez egy bizalmi kapcsolat kialakulásában egyébként is fontos tényező, de külföldön sokan másként nem is vállalják a szülés levezetését. Mivel minden kismama igénye más lehet e tekintetben, ezért az intézményen kívüli szülés pluszköltségei is változóak. Pontos összeget nem lehet csak egyedi esetben mondani – kaptuk a választ arra a kérdésre, milyen pluszköltségekkel jár, ha valaki nem kórházban szeretne szülni.

A legális intézményen kívüli szüléshez minden esetre kell egy jogszabályi feltételeknek megfelelően működő egészségügyi szolgáltató, akikkel a kismama kapcsolatban van, és szerződést köt. A tárgyi és személyi feltételek között a megfelelő ellátáshoz szükséges eszközök garmada, valamint két, kamarai tagsággal rendelkező, felsőfokú végzettségű, újjáélesztési tanfolyamot végzett szülésznő (vagy egy szakorvos és egy szülésznő) szerepel, valamint egy gyerekgyógyásszal kötött szerződés is szükségeltetik (ő a szülést követő 24 órában ellenőrzi a baba állapotát). A szolgáltatónak rendelkezni kell továbbá érvényes felelősségbiztosítással. Az otthonszülés feltételeiről bővebben itt olvashatsz.

Egy évvel az otthonszülés törvény elfogadása után, 2012. március 12-én kapta kézhez működési engedélyét az A Te Szülésed Intézeten Kívüli Ellátást Nyújtó Kft., melynek birtokában legálisan közreműködhetnek intézményen kívüli szülésnél Vincze Felícia és Lukács Judit bábák.
Az otthonszülés legalizálására vonatkozó rendeletet tavaly márciusban fogadta el a kormány, és rendelkezéseit a 2012 május 1-je után bekövetkező szülészeti eseményekre lehet alkalmazni. Intézményen kívüli szülésnél az ellátást olyan egészségügyi szolgáltató nyújthatja, amely rendelkezik erre a tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással.