Ügyeljünk az ügyeletekre!

A legtöbb család életterében előbb-utóbb kialakul egy olyan hely, ahová a fontos, megjegyzendő vagy éppen aktuális dolgok kerülnek. A buszmenetrend, fizetendő csekkek, kulcs kerülhet a hűtőre, a bejárati ajtóra, a faliújságra, a lényeg, hogy "szembejöjjön". Na, erre a helyre kell kitenni az alábbi papírt is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 18. szabo.daniel

A legtöbb család életterében előbb-utóbb kialakul egy olyan hely, ahová a fontos, megjegyzendő vagy éppen aktuális dolgok kerülnek. A buszmenetrend, fizetendő csekkek, kulcs kerülhet a hűtőre, a bejárati ajtóra, a faliújságra, a lényeg, hogy “szembejöjjön”. Na, erre a helyre kell kitenni az alábbi papírt is!


Ha hétfőre bejelentkeztünk a fodrászhoz, és mégis elfelejtjük az időpontot, az önmagában nem vezet katasztrófához. A vészhelyzetekben fontos telefonszámok és elérhetőségek viszont mindenképp kellenek, és ezt úgy kell kiírni, hogy a hatéves, éppen olvasó kisgyerektől a háztartásunkban előforduló legidősebb emberig mindenki el tudja olvasni, és tudja alkalmazni. Jöjjenek tehát a fontosak legfontosabbjai.

Gyermekorvos

A gyerekorvos rendelési ideje viszonylag könnyen megállapítható, az ügyeleté már annál nehezebb. Helyi lapokban, a településünk honlapján találhatunk információt ezzel kapcsolatban, de vészhelyzet esetére, ha nincs módunk pl. autóval az éjszaka közepén elviharzani a gyerekkel, kérjük el a gyerekorvos mobilszámát (kisebb kerületekben vagy településeken nagy eséllyel a hét felében ő az ügyeletes is). Ha nincs a birtokunkban semmilyen telefonszám, cím, elérhetőség, bármikor „beeshetünk” a körzeti kórházunkba, vagyis ahová területileg tartozunk.

Felnőttorvos

Az irányadó itt is, hogy rendelési időben igyekezzünk a körzeti orvosunkat meglátogatni a bajunkkal, mert a nappal nem hozzánk tartozó orvos furamód kevésbé szívesen fogad, mint az éjjel közepén kihívott ügyeletes. Ennek technikai okai vannak: a körzeti orvosok az online rendszerek óta nem tudnak betekinteni egymás kartotékjaiba, az ügyeletesnek meg nem kell. Itt egy hasznos honlap, amiről kiderül, hova tartozunk: http://drinfo.eum.hu/drinfo/

Fogorvos

Ne legyen rá szükség, de jobb félni, mint megijedni. A fogproblémák talán a második legsanyargatóbb fájdalmak a Földön, de létezik olyan nő, aki szerint a fogfájás még a szülésnél is rosszabb… Tehát jó tudni, hogy van fogorvosi ügyelet is, de nem a támogatott rendszer keretében… Még most keressünk egy szimpatikus árfekvésűt az egyébként egymást túlkínáló lehetőségek közül; tényleg tele a Google velük.

Ügyeleti gyógyszertár

A piaci lazítások következtében már elég sok gyógyszertár tart „önkéntes” ügyeletet, ha nincs tippünk (és netünk), hova menjünk, a városban autókázva is elég hamar szembejön egy-egy éjjel-nappali patika. Ha nem muszáj, azért ne ezt az időpontot válasszuk gyógyszerbeszerzésre, mert a termékek így gyakran ügyeleti alapdíjjal terheltek. Arra pedig ne nagyon építsünk, hogy a „múltkor” mi volt nyitva,még a budapesti gyógyszertáraknál is sok a cserélgetés. Az aktuális ügyeleti lista elérhető itt.

Központi számok

Ismétlés a tudás anyja, plusz egy újszülöttnek minden vicc új, ezért a nekünk triviális telefonszámokat is érdemes felírnunk a listánkra. Mentők: 104, rendőrség: 107, tűzoltók: 105.

Ha nem tudjuk, mi van

Ha csak az világos, hogy baj van, és ki kell hívnunk a mentőt, VAGY a tűzoltót, VAGY a katasztrófaelhárítást, de nem tudjuk, hogy az elszabadult házi kobra, ami felkúszott a szomszéd fára, de előtte megmart minket, melyik kategóriába tartozik, akkor hívjuk (itthon és Európában bárhol) a 112-es számot.