Új magyar kutatás: mekkora gyerekével ér fel egy kutya esze?

Csecsemőkhöz hasonlóan reagálnak a kutyák az emberi kommunikációs jelzésekre, állapították meg magyar kutatók. Az etológusok szemmozgást érzékelő műszerrel vizsgálták, hogyan reagálnak a kutyák a lejátszott videókra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 06. szabo.daniel

Csecsemőkhöz hasonlóan reagálnak a kutyák az emberi kommunikációs jelzésekre, állapították meg magyar kutatók. Az etológusok szemmozgást érzékelő műszerrel vizsgálták, hogyan reagálnak a kutyák a lejátszott videókra.


Az emberi kommunikációs jelzések megértésében, valamint az ezekre adott reakciókban több hasonlóság is megfigyelhető a csecsemők és a kutyák között. Ezért vizsgálták meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói, hogy a csecsemők elmeműködésének vizsgálatában széleskörűen használt eye tracker, vagyis szemmozgást követő technológia alkalmas-e a kutyák kognitív (gondolkodással kapcsolatos) működésének vizsgálatára. A szakemberek másik tudományos célja annak vizsgálata volt, hogy vajon képesek-e a kutyák követni az ember elfordított tekintetét, és megnézik-e a tárgyat, amire az ember néz.

Korábbi vizsgálatok során más kutatók azt találták, hogy már a 6,5 hónapos csecsemők is képesek követni az ember elfordított tekintetét – mondta az [origo]-nak Topál József, az MTA Kognitív Neurofiziológiai és Pszichológiai Intézetének munkatársa, a vizsgálatok egyik résztvevője. “Az ennyi idős csecsemők szemükkel maguk is hajlamosak megnézegetni az ily módon jelzett tárgyat, de csak akkor, ha a felnőtt modell a fejének elfordítását megelőzően egyértelműen kifejezi a baba felé a közlési szándékát, vagyis felveszi vele a szemkontaktust, és megszólítja a csecsemőt” – mondta Topál. A magyar kutatók korábbi vizsgálataik során számos meglepő párhuzamot találtak a csecsemő és a kutya kommunikációs képességei között. Ezért ismételték meg a gyerekeken elvégzett vizsgálatot kutyákon is, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, hogy vajon a kutya automatikusan követi-e az ember irányjelző fejfordítását (ha egyáltalán követi), vagy csak akkor, ha az irányjelző gesztust megelőzi a közlési szándék kinyilvánítása.

A tesztek során a kutatók a kutyákat egy monitor elé ültették, amelynek talpánál helyezték el a szemmozgást követő műszert. A kutyáknak ezt követően egy videót vetítettek, amelynek kezdőképén egy lehajtott fejű ember állt, két oldalán 1-1 virágcseréppel. Az első esetben az irányjelzést megelőzően a személy felhívta magára a kutya figyelmét: felnézett rá, magas hangon megszólította, majd ezt követően nézett rá az egyik cserépre. A második esetben lefelé fordított fejjel, mély hangon szólította meg az állatot, és a szemkontaktust elkerülve fordította el a fejét a cserép felé. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kutyák a gyerekekhez hasonlóan jobban teljesítenek abban a helyzetben, amikor az irányt mutató személy előzetesen felkelti a figyelmüket. A kutatók az eredményeket a Current Biology folyóiratban publikálták.