Újabb kísérletek a hüvelyi szülés előnyeiről

A hüvelyi szülés serkenti egy olyan fehérje termelődését az újszülött agyában, amely kedvező hatással van az agy fejlődésére és felnőttkori működésére - állítják amerikai kutatók egérkísérletek alapján. A vizsgálatban azt is kimutatták, hogy ennek a fehérjének a mennyisége lényegesen alacsonyabb a császármetszéssel született utódokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 13. bencze.aron

A hüvelyi szülés serkenti egy olyan fehérje termelődését az újszülött agyában, amely kedvező hatással van az agy fejlődésére és felnőttkori működésére – állítják amerikai kutatók egérkísérletek alapján. A vizsgálatban azt is kimutatták, hogy ennek a fehérjének a mennyisége lényegesen alacsonyabb a császármetszéssel született utódokban.


A magyar származású Tamas Horvath és kollégái a PLoS ONE online folyóiratban számoltak be eredményeikről. A Yale Egyetem orvosi karának kutatói egerekben vizsgálták a természetes szülés és a császármetszés hatását a sejt energiatermelő szervecskéiként ismert mitokondriumok egyik fehérjéjére, az UCP2-re (uncoupling protein 2).

Az UCP2 fehérjéről korábban kimutatták, hogy termelődését a sejteket érő stressz váltja ki, és hogy szerepet játszik a zsírok sejten belüli felhasználásában.