Újra itt a rotavírus szezon – a betegség megelőzhető!

Az elterjedtsége miatt gyakran tévesen alábecsült betegség egy hazai felmérés szerint a legkisebbeket veszélyezteti igazán: 100 súlyos rotavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt kisgyermekek közül 61 két éven aluli.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. december 01. Gyarmati Orsolya

Az elterjedtsége miatt gyakran tévesen alábecsült betegség egy hazai felmérés szerint a legkisebbeket veszélyezteti igazán: 100 súlyos rotavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt kisgyermekek közül 61 két éven aluli.


Szakemberek szerint a lehetséges szövődmények miatt ajánlott a megelőzés. Hazánkban két fajta –  két és háromadagos – fájdalommentes, szájon át adható rotavírus elleni oltóanyag van forgalomban. A két adagos  vakcina segítségével 12 hetes korra kialakítható a védettség, míg a három adagossal 4 héttel később.

A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte. Az óvodáskor végére a kisgyermekek általában legalább egyszer átesnek a fertőzésen, földrajzi helytől, nemtől, szociális helyzettől és higiéniai körülményektől függetlenül.

A rotavírus-fertőzés rendkívül gyakran előforduló betegség: a gyermekorvosnál hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőzött. Az EU tagállamaiban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz a vírus miatt kialakuló tünetek miatt. Nem szabad lebecsülni a rotavírus-fertőzés kockázatait, hiszen a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba, és sajnos még Európában is előfordul halálozás rotavírus következtében.

Magyarországon évente mintegy 5000 rotavírus fertőzött beteget regisztrálnak. A rendkívül kellemetlen tünetekkel – magas lázzal, hányással, hasmenéssel – járó betegség legsúlyosabb szövődménye ugyanis a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes. Minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása – melyre leginkább kórházi körülmények között van lehetőség – nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, sokkos állapot, szívritmuszavar alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat.