Uniformissal szorítanak egészségesebb életre

Ausztrália a világ előtt jár, a dohányzás elleni küzdelemben legalább mindenképp: augusztus közepén minden törvényi akadály elhárult, így egyendobozba kényszerítették a cigarettát. A dohánygyárak hangosan tiltakoztak, sikertelenül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 20. szabo.daniel

Ausztrália a világ előtt jár, a dohányzás elleni küzdelemben legalább mindenképp: augusztus közepén minden törvényi akadály elhárult, így egyendobozba kényszerítették a cigarettát. A dohánygyárak hangosan tiltakoztak, sikertelenül.


A napokban végleg elutasította az ausztrál legfelsőbb bíróság a vezető dohánygyárak fellebbezését a világ legszigorúbb dohányzásellenes törvényével kapcsolatban, amelynek értelmében Ausztráliában decembertől csak egyendobozokban lehet majd cigarettát árusítani, logók, színek vagy más megkülönböztető dizájnelemek nélküli csomagolásban.

A törvény ellen fellebbező dohánygyárak – a British American Tobacco, a Philip Morris International, az Imperial Tobacco és Japan Tobacco International – attól tartanak, hogy a jogszabály globális precedenst teremthet, és így több milliárd dolláros kárt okozhat a cégeknek, ezért a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokra és a márkáknak okozott anyagi kárra hivatkozva megtámadták a jogszabályt.

Félelmük nem alaptalan. Mint arról a múlt héten a Figyelő című hetilap is beszámolt, az ausztrál példán felbuzdulva Franciaországban is foglalkoznak a gondolattal. Az egészségügyi miniszter, Marisol Touraine ugyanis osztja a véleményt, mely szerint sok fiatal azért vásárol cigarettát, mert a díszes doboz a „fenyegető” figyelmeztetések ellenére még mindig elég vonzónak tűnik számukra. A márkát pusztán a csomag alján lévő sávban tüntetnék fel, szabványbetűkkel.

A fentiekhez hasonló szigor egyelőre nem, a korábbinál azonban érezhetően sarkosabb szabályozás lép életbe egyébként hazánkban is. 2012 végéig még el lehet adni a most forgalomban lévő cigarettásdobozokat, januártól azonban már csak olyan dobozokat árulhatnak a kereskedők, amelyeken a szöveges mellett elrettentő képes figyelmeztetések is megjelennek. A cigarettásdobozok hátulsó oldalán rákos tüdő, műtőasztalon felnyitott mellkas, halottasházban fekvő ember, kiterjedt gégerákról és szájrákról készült felvételek is láthatók lesznek. A cigaretta ára pedig 2013-ban két lépcsőben drasztikusan emelkedik, egy doboz cigaretta ára a kétszeri adóemelés nyomán nagyjából 100 forinttal lehet drágább a mostaninál.

Nézze meg az ÁNTSZ videóját!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon közel 6 millió ember hal meg évente a dohányzás miatt. A dohány az egyetlen olyan termék, amely fogyasztóinak 50%-át megöli, ha rendeltetésszerűen használják. Becslések szerint, ha nem kerülnek a dohányzás visszaszorítását célzó komoly intézkedések bevezetésre, akkor akár 1 milliárd ember halhat meg a dohányzás következtében a 21. században. A WHO Európai Régióját is sújtja a dohányzás járvány: a dohányzás felelős a halálozás közel 21%-áért és a várhatónál korábbi elhalálozás miatt elveszített 12-20 életévért. A dohányzás, mint a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is világszerte hatalmas népegészségügyi és gazdasági terhet jelent.

A fiatalokat célzó reklámok kapcsán a WHO éppen a fiatalok, azon belül is a nők veszélyeztetettségét hangsúlyozza. Véleményük szerint az újabb média és piaci eszközök kombinációja fenyegető népegészségügyi veszély jelent; a kreatív marketing taktikák következtében kirívóan megemelkedett a dohányzási prevalencia a nők és leányok körében a WHO Európai Régiójában.

A régióban – állapítják meg – a nők 22%-a dohányzik és ma már igen kicsi a különbség a prevalencia tekintetében felnőtt férfiak és nők között. Svédországban és Norvégiában a dohányzás gyakorisága már magasabb a nőknél. Hasonlóképpen több fiatal lány dohányzik Bulgáriában, Horvátországban, Lengyelországban és Szlovéniában, mint fiú.
“A dohányzási szokások általában serdülőkorban alakulnak ki és a dohányipar szégyentelenül profitál a fiatal lányok sebezhetőségéből ebben a korban, és célozza meg őket, mint a cigaretta új rabjait. A lakosság egészségi állapotának javítása és a dohányipar céljai között teljes összeférhetetlenség van, hiszen a dohányipar az alacsony dohányzási rátára, mint egy piaci lehetőségre tekint.” – nyilatkozta korábban Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális igazgatója.

Miért a fiatal lányok?

Mivel a lányok és a nők vásárlóereje növekszik, a dohányipar számukra úgy közvetíti a dohányzást, mint az emancipáció és a siker szimbólumát. Oroszországban – említik példaként – egy nőknek és lányoknak szóló jól ismert nemzetközi magazin 2009-es orosz kiadásában egy cigarettát tartó nőt ábrázoltak, aki mögött egy férfi állt. Ez a kampány hozzájárult ahhoz, hogy 117%-kal nőtt a dohányfogyasztás a nők körében, és a hirdetett márka vált a vezető dohánytermékké a nők körében.

Az ausztrálok most meghozott rendelkezésének hatásaira sok szakember kíváncsi, ahogyan arra is, példájuk ragadós lesz-e.