Utazás: nem csak a kanyaró, a rubeola is veszélyforrás

Európa több országában, például Románia és Ukrajna Magyarországgal közvetlenül határos területein kanyarójárvány dúl. Magyarországon tíz éve nem betegített meg senkit a rendkívül ragályos betegség. Aki viszont 15 hónaposnál fiatalabb kisgyerekkel készül külföldre, tájékozódjon, mielőtt útra kel. Ha valaki nincs beoltva, és kanyarós beteggel egy légtérben tartózkodik, szinte biztosan megkapja a betegséget.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 19. czefernek.lena

Az Európai Járványmegelőzési és -védelmi Központ (ECDC) november elején tette közzé 2011. évi epidemiológiai jelentését, amelyben kiemelt problémaként említette a kanyarójárvány fokozódását Európában. A betegség az idén az alábbi országokban fordult elő legnagyobb számban: Franciaország (betegek száma november elejéig: 14 424), Olaszország (betegek száma: 4549), Románia (betegek száma: 2572), Spanyolország (betegek száma: 1789) és Németország (betegek száma: 1480).

Romániában a kanyaró mellett a rubeola is terjed

Romániában az idén az előző évhez képest meghúszszorozódott a kanyarós megbetegedések száma. Amíg tavaly a bukaresti egészségügyi minisztérium összegzése szerint 193 eset volt, a hivatalos román nyilvántartásokban december 10-én már 3270 fertőzöttet tartottak számon.