Útmutató a biztonságos együttalváshoz

Mi számít biztonságos fekhelynek, mivel kell tisztában lennünk, amikor eldöntjük, hol és hogyan aludjon a csecsemőnk? – James J. McKenna, PhD professzor, a Notre Dame-i Egyetemen működő Anya-Baba Alváslaboratórium igazgatójának tanácsai.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 04. bencze.aron

Mi számít biztonságos fekhelynek, mivel kell tisztában lennünk, amikor eldöntjük, hol és hogyan aludjon a csecsemőnk? – James J. McKenna, PhD professzor, a Notre Dame-i Egyetemen működő Anya-Baba Alváslaboratórium igazgatójának tanácsai.


Mi számít biztonságos fekhelynek, függetlenül attól, hogy a csecsemővel együtt alszunk-e vagy külön?

A biztonságos alvás az anyaméhben kezdődik: az egészséges várandósság alatt kiemelten fontos, hogy a magzatot már ekkor se tegyük ki az anyai dohányzás ártalmainak.

A szoptatás jelentősen csökkenti a csecsemőhalál valószínűségét: mind a hirtelen csecsemőhalálét (SIDS, bölcsőhalál), mind a másodlagos betegségből és/vagy veleszületett rendellenességből származó halálét. A születés utáni biztonságos alvás legelőször is ott kezdődik, hogy a kisbabának tájékozott, szoptató, elkötelezett édesanyja és tájékozott és elkötelezett édesapja van.

A csecsemő aludjon háton fekve, kemény és tiszta felületen, füstmentes környezetben, vékony takaró alatt és a fejét soha ne takarjuk be.

Az ágyban ne legyen plüssállat, se párnák a csecsemő körül és a kisbabát soha ne fektessük párná(k)ra.

Ne legyen a csecsemő alatt báránybőr vagy más bolyhos anyag, legfőképpen ne babzsákmatrac. A vízágyak is veszélyesek lehetnek.

A matrac szorosan illeszkedjen az ágykeretbe.

A kisbabát soha ne altassuk heverőn vagy kanapén (se szülővel együtt, se egyedül), mert fejjel előre becsúszhat a résekbe vagy a kanapé háttámlájának szorulhat.

Együttalvás: fontos tisztában lenni azzal, hogy a felnőtt ágyakat nem úgy tervezték, hogy csecsemők számára is biztonságosak legyenek!

A mesterségesen táplált babák az anya oldalán, de lehetőleg külön felületen aludjanak. (Külön felület lehet pl. a szülői ágyhoz tolt kiságy, levett vagy fennhagyott rácsokkal, egy szintbe hozott matracokkal – a ford.)

Ha a kisbabánkkal egy ágyban alvás mellett döntöttünk, ideális esetben szülőtársunkkal együtt, egyetértésben hoztuk meg ezt a döntést és egyikünk sem érzi magát kellemetlenül miatta. Egyet kell értenünk abban, hogy mindketten ugyanolyan mértékben vagyunk felelősek gyermekünkért és soha nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy csecsemő is velünk van az ágyban. Az én álláspontom az, hogy mindkét szülőnek saját magát kell elsődleges gondozónak tekintenie.

Az egy évnél fiatalabb csecsemők ne aludjanak egy ágyban kiskorú testvéreikkel, csakis olyasvalakivel, aki felelősséget tud vállalni egy kisbabáért.

Nyugtató, gyógyszer, drog vagy alkohol hatása alatt álló, vagy rendkívül nehezen ébreszthető személy ne aludjon egy felületen a kisbabával.