Vajon őrült, aki sokat beszél magában?

Aki sokat beszél magában, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamilyen agyi problémával küzd az illető, sőt bizonyos helyzetekben inkább a bölcsesség jele – állítják a Pennsylvania Egyetem kutatói. Aki ugyanis magában ismételgeti a keresett tárgy nevét, az hamarabb meg is találja ezt - állítja a Quarterly Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 22. bencze.aron

Aki sokat beszél magában, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamilyen agyi problémával küzd az illető, sőt bizonyos helyzetekben inkább a bölcsesség jele – állítják a Pennsylvania Egyetem kutatói. Aki ugyanis magában ismételgeti a keresett tárgy nevét, az hamarabb meg is találja ezt – állítja a Quarterly Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.


Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik egy adott tevékenységnek a folyamatát hangosan mondogatják maguknak, mint a cipő befűzése, jobban tudnak koncentrálni a feladatra, és ezáltal ügyesebben is oldják meg azt. Most azt nézték meg a szakemberek, hogy mindez felnőtteknél is működik-e.

Gary Lupan és Daniel Swingley professzorok most két kísérlettel is bebizonyították, hogy igenis működik. Az első során a résztvevőknek húsz különböző képet mutattak különféle tárgyakról, amelyek közül egy bizonyosat kellett megtalálniuk. A másik kísérlet keretében a résztvevőknek olyan képeket mutattak, amelyeken a szupermarketek polcain fellelhető tárgyak voltak, s bizonyos árucikkből kellett az összeset megtalálniuk. A kutatók mindkét esetben azt találták, hogy azok, akik hangosan mondogatták maguknak a keresett tárgy nevét, hamarabb megtalálták azt – írja a medicalexpress.com.