Válogatós, alig eszik a gyerek, mit tegyek? – Vekerdy Tamás válaszol

Volt olyan időszak, mikor mindent megevett, nem válogatott, most azonban rengeteg étel "nem kérek" listára került. Ez megnehezíti a bölcsis, ovis étkezést, és az otthonit is. A szülők tömegesen küzdenek ezzel a problémával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
válogatós
2017. június 22. Babaszoba
Mit tanácsol Vekerdy Tamás gyermekpszichológus.
“Van egy 3 és féléves unokám, aki étkezési “problémával” éli mindennapjait. A kislány nem szopizott, tápszert kapott, majd jöttek a főzelékek, gyümölcsök és a bébiételek. 2 és féléves koráig minden babának való ételt elfogadott és szívesen megevett.
Szülei kapcsolata ekkor megromlott és az anyuka elköltözött a kislánnyal. Onnantól kezdődtek az evési gondok. A mai napig csak az üres tésztát, rizst, fehér kenyeret, sima kiflit, a sima pogácsát hajlandó megenni. Elfogad még néha joghurtot, almát, epret, ropit, pattogatott kukoricát, mogyorót és édességből csokit, cukrot, de azokat sem mértéktelenül és válogatva.
Lehet előtte torta vagy bármilyen süti, nem hajlandó megkóstolni, de más ételt sem. Vizet iszik, még a teát és a gyümölcslét is ritkán fogadja el. Nem erőltettük és ma sem kényszerítjük bármi megkóstolására, de nem is tudnánk még a szájához érinteni sem.
Mivel bölcsődés, ott is problémát okoz, hogy nem eszik, mert van olyan nap, hogy a reggeli üres kiflivel van el délutánig, amikor szintén csak a felsorolt ételek közül eszik valamit. A pajtásokkal sem hajlandó együtt enni, ha olyan étel van a közelében, amit nem akar látni, érezni az illatát, akkor még öklendezik is.
Tehetetlenek vagyunk, és nagyon félünk, hogy ez az egyoldalú táplálkozás, amit folyamatosan vitaminokkal próbálunk kiegészíteni, nem eredményez egy egészséges fejlődést.
Bár megjegyzem a kislány nagyon okos, 17kg (ami betudható a sok szénhidrátnak), eleven és nem beteges, a megfázáson kívül még nem volt más egészségügyi problémája. Szeretném kikérni véleményüket, esetleg tanácsukat, hogy mi a teendője a családnak ilyen kisgyermekkel, hova vigyük, kihez forduljunk? A gyermekorvos szerint nem egyedi a problémánk.