A válogatós gyermek génjei is mások

Genetikai okai is lehetnek annak, hogy egyre több gyermek válogatós, és nem eszik meg akármit, pontosabban csak néhány dolgot - állapították meg amerikai kutatók. A szakemberek azonban arra is figyelmeztetnek, a szülő-gyermek kapcsolat is komoly hatással van a fiatalok étkezési szokásaira.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2018. január 29. csalad.hu

Egyre több gyermekről mondják a szülei, hogy válogatósak, alig esznek meg valamit. Éppen ezért kezdtek az amerikai Illinoisi Egyetemen (University of Illinois) az okok kutatásába, pontosabban most azt vizsgálták meg, a jelenség pusztán társadalmi hatásokra, vagy akár genetikai okokra is visszavezethető. Összesen 153 két és öt év közötti gyermeket vizsgáltak meg, vagyis olyan korosztályt választottak, amelynek a tagjaira még a szülői minta talán kevésbé hat az ételek kiválasztásánál, sokkal jobban hagyatkoznak saját megérzéseikre.

Az Independent cikke szerint az alaphipotézis bizonyítást nyert, és találtak két olyan gént, amely befolyással lehet az emberek ételválasztására. Vagyis a kemoszenzoros észlelés (például ízlelés) befolyásolja a válogatósságot. Talán nem meglepő módon az egyik éppen a keserű ízekért is felelős TAS2R38 nevű gén, illetve annak különböző módozatai. A kutatók tanulmányuk összegzésében jelezték, eredményük úgy jött ki, hogy nem vették figyelembe az érintettek nemét, életkorát, anyatejes státuszát, illetve a szülők iskolázottságát. A vizsgálat készítői jelzik, oda kell figyelni, ha a kicsik csak piszkálják az ételt, mert “főleg az iskolás kor előtt a jelenség könnyen alultápláltsághoz, vagy túlsúlyossághoz vezethet”.

A cikk folytatásához kattints.