Van megoldás a pánikbetegségre

Légszomj, szédülés, hányinger, bizonytalanság érzése...az emberek 15%-a tapasztal legalább egyszer pánikrohamot életében. Bár a tünetek kifejezetten ijesztőek lehetnek, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 31. szabo.daniel

Légszomj, szédülés, hányinger, bizonytalanság érzése…az emberek 15%-a tapasztal legalább egyszer pánikrohamot életében. Bár a tünetek kifejezetten ijesztőek lehetnek, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.


A pánikroham az egyik leggyakoribb kór, amellyel a páciensek orvoshoz fordulnak. Nem véletlenül, ugyanis tünetei kifejezetten ijesztőek: fulladás vagy légszomj, szédülés, bizonytalanság, szívritmuszavar, remegés, reszketés, izzadás, fuldoklás, torokszorulás, hányinger, hasi feszülés, fájdalom, zsibbadás, kipirulás, hőhullám vagy hidegrázás, mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás, halálfélelem, a megőrüléstől, az önkontroll elvesztésétől való félelem. Egy roham 5-20 percig tart, és többször fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Betegség vagy roham?

Egyetlen lezajlott pánikroham még nem jelenti azt, az illető pánikbeteg. Ha a rosszullétek havonta legalább négyszer ismétlődnek, illetve az egyén egy lezajlott rosszullétet követően legalább egy hónapon keresztül retteg attól, újabb rohama lesz, akkor már betegnek mondható. Mivel a roham gyakran nyilvános helyen lép fel, sokan a félelmüket azzal a hellyel kötik össze, ahol rosszullétük előfordult. Ezért nem mernek többet az utcára lépni, vagy emberek közé menni. Így egy idő után, amikor a rohamok talán már nem is jelentkeznek, a kialakulásuk miatti aggodalom a mindennapi életben akadályozza őket.