Vásároljuk meg saját szülésünket?

A KSH előzetes adatai szerint 2010-ben összesen 90 350 gyerek született Magyarországon, ami 6,3 százalékkal kevesebb, mint a 2009-es év hasonló adata. Természetesen több tényező is szerepet játszik ezeknek az adatoknak a létrejöttében. Mi most az egyik lehetséges oknak próbáltunk utánajárni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 09. Paulik András

A KSH előzetes adatai szerint 2010-ben összesen 90 350 gyerek született Magyarországon, ami 6,3 százalékkal kevesebb, mint a 2009-es év hasonló adata. Természetesen több tényező is szerepet játszik ezeknek az adatoknak a létrejöttében. Mi most az egyik lehetséges oknak próbáltunk utánajárni.


A gyermekszületés mindenképpen komoly anyagi vonzattal jár, már a fogantatástól kezdve –  gondoljunk itt akár az egészségügyi ellátásra. A kismamáknak lehetősége van magánklinikán, vagy az államilag finanszírozott egészségügyi intézményben, kórházban kérni a szükséges ellátást. Mindenképpen minőségi különbség van a két lehetőség között, bár ahogy alábbi riportalanyunk szavaiból kivettük, az anyagi finanszírozás mindkettőnél komoly szerepet játszik.

A családháló.hu által megszólaltatott kismama szülés előtt áll, és egy vidéki nagyváros kórházában választott orvost. Ő már a harmadik gyermekét várja.

Háromgyermekes anyukaként milyen tapasztalataid vannak az orvosi tarifákkal kapcsolatban?

Az első „traumát” már maga a terhes gondozás díja okozta. Első gyermekemet Budapesten szültem. A másodikat már vidéken, és a vidéki orvos tarifája sokkal kedvezőbb volt. Így természetesen a harmadik gyermekemet is itt szeretném világra hozni. A budapesti orvosom vizitdíja kétszerese volt a jelenlegi szülészemének. Számomra fontosabb volt ezeknek a vizitdíjaknak a tarifája, mivel ide havonta kell járni, és nem mindegy, hogy öt, vagy tizenötezer forint havonta a kifizetendő összeg.  A budapesti orvosomnál ugyan magasabb volt a díj, de minden vizit után számlát kaptam, amit lehetőségem lett volna az egészségbiztosító felé elszámoltatni. Aki viszont a TB támogatású terhes gondozást választja, az maximum hallomásból értesül, hogy egy-egy orvosnál mennyit „illik” fizetni vizsgálatonként.

Ezek szerint, ha nem magánklinikán szül egy kismama, akkor illik megkérdezni a választott szülésorvosát, hogy mennyiért vállalja a szülés levezetését?

Igen, a férjemmel megkérdeztük a doktor urat, és ő hatvanezer forintot mondott. Hangsúlyozom, nem igazán értjük, hogy egy állami kórházban miért kell fizetni az orvosnak, amikor a jövedelmemből vonják a TB-t. Természetesen az emberben van egy olyan érzés, hogy így nagyobb figyelmet szentelnek neki, kedvesebb bánásmódban lesz része. Ezért szerintem, ha erőn felül is, minden szülő kifizeti a kért összeget. Ezt egyébként a varratszedés után illik odaadni. Ezek íratlan szabályok – azt mondják. Ha összeszámolom a terhesség kilenc hónapja alatt: tízezer forint vizsgálatonként, plusz a szülés utáni hálapénz… – már csak ez százötvenezer forint. És még nem számoltuk a kisbabának a szükségleteihez tartozó holmikat. Több anyukával beszéltem: kiderült, hogy az általam említett összegek még nem is számítanak soknak.     

Ezek szerint mindegy, hogy magán, vagy állami kórházat választ-e egy anyuka?

Úgy tudom a szülésért minden leendő anyuka fizet az orvosának. Az összegek nagyon változók. Hallottam olyanról is, hogy attól függ az orvos tarifája, hogy hány ágyas szobában tudja elhelyezni a páciensét.  Minél kevesebb ágyszámú egy szoba, annál magasabb az összeg. A különbség talán annyi, hogy a magánklinikákon az extra díjazás ellenében extra szolgáltatás is jut, míg az államiban hiába fizet az ember külön, a születendő kisbabának mégis előre be kell vinnünk a kórházba ruhát, pelenkát, törlőkendőt, krémet és a köldökseb ellátásához szükséges fertőtlenítőket.

És akkor mit támogat a TB?

Nem tudom. Tulajdonképpen ezeket a dolgokat – itt nem a ruhára és a pelenkára gondolok-  felírhatja vényre a háziorvos, amihez a kisbaba születésekor az apukának csináltatni kell egy ideiglenes TAJ számot az újszülött csecsemő részére, és ez alapján lehet kiváltani a felírt recepteket. Mivel nekem már van két gyermekem, ezért a most érkező baba számára az ő TAJ számukra már ki tudtuk váltani a szükséges készítményeket.

xxx

Ismerjük a statisztikai adatokat, és egy kismama véleményét. Ezek után mindenki vonja le a konzekvenciát, hogy vajon miért csökken ilyen rohamosan a gyermekszületés száma Magyarországon, s ebben milyen szerepe van az egészségügyi rendszerünknek, szokásainknak. Természetesen a taglalt eset csak egy példa volt, de elég súlyos következményei lehetnek annak, ha már a gyermekvállalás is pénz kérdése. Vajon van rá esély, hogy ez a rendszer megváltozzon Magyarországon?

Nektek milyen tapasztalataitok vannak e téren?