Védjük szemünk fénye szeme fényét?

A napszemüveg napjainkra igen felkapott divatkellékké nőtte ki magát, s ez a tendencia remekül rímel az amúgy is szükséges UV-védelemmel. Gyermekeink szemére azonban kevesebbszer gondolunk, mint saját dizájnunkra, pedig a káros sugarak őket sem kímélik!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 21. czefernek.lena

A napszemüveg napjainkra igen felkapott divatkellékké nőtte ki magát, s ez a tendencia remekül rímel az amúgy is szükséges UV-védelemmel. Gyermekeink szemére azonban kevesebbszer gondolunk, mint saját dizájnunkra, pedig a káros sugarak őket sem kímélik!


Óriási a felelősségünk!
A mai környezeti hatások között egy gyereknek ugyanakkora szüksége van a védelemre, mint egy felnőtt szemének – mondta el megkeresésünkre Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, akit arról kérdeztünk, hogyan járunk el megfelelően gyermeknapszemüveg-ügyben. A szakértő felhívta a figyelmet arra a tévedésre, hogy sok szülő kiteszi a gyermeket a napra, mert a D vitamin szükséges, közben pedig egyáltalán nem gondol a szem védelmére. Pedig a sugárzás minden életkorban ugyanolyan káros és e tekintetben óriási a felelősségünk!

A gyerekekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak!

A napozással kapcsolatos szabályok tekintetében ugyanazokat a szabályokat kell alkalmaznunk, mint a felnőtteknél – tudtuk meg. Ez azt jelenti, hogy ha tartós sugárzásnak tesszük ki magunkat vagy a gyermeket, akkor szemünknek is szüksége van a tartós védelemre. Erre azért is különösen fontos felhívni a figyelmet, mert régen a kisgyerekek sokkal ritkábban voltak kitéve tartós besugárzásnak. Mára azonban megváltoztak a szokások – különösen igaz ez a nyaralásra – ezzel együtt a napozás is előtérbe került.

Tilos spórolni!

A napszemüvegek azonban – különösen a márkás darabok – bizony nem két fillérbe kerülnek, ennek ellenére tilos lespórolni ezt a beruházást – gyermekünk egészsége érdekében. Arra a kérdésre, megengedheti-e magának ma egy többgyerekes család a napszemüvegek beszerzését, Tóbiás Richárd egy példával válaszol: egy pár cipőn biztosan nem spórolunk, mert a gyermekünkről van szó! Egy napszemüveg pedig lényegesen kevesebbe kerül, és 1-2 évig remekül használható. Egy átlag napvédő ára – ha nem márkás – egyébként 3-5 ezer forint körül mozog – állítja a Magyar Látszerész Szövetség elnöke, aki arról is meggyőz minket, hogy nem érdemes kockáztatni, a legbiztosabb forrás, ha szaküzletben vásárolunk, és szakember tanácsára választjuk ki a megfelelő darabot. A piacokon kapható szemüvegek hatékonysága ugyanis kétes, bár ha szeretnénk, le tudjuk tesztelni az UV-védelmet: éppen a szövetség szervezésében létesültek mérőpontok, 200 helyen az országban, s sok helyen a mai napig ingyenesek.

Mindig és mindenhol?
Amikor eljön az igazi jó idő, felmerül a kérdés, vajon mindig és mindenhol legyen rajtunk a sötétítő napszemüveg? A szakértő szerint olyan ez, mint a naptej faktorszáma, sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a 10-es 20-as, 30-as szám csupán azt jelenti, ennyivel többet tartózkodhatunk leégés nélkül a napon, mint amennyire a bőrünk magától képes. Ezért ha tudatosan megyünk ki a napra (például napozni), akkor a védelemre is tudatosan kell készülnünk. Vagyis olyankor mindenképpen hordanunk kell a szemüveget. Ha a szabadban van dolgunk, vagy valamilyen munkát végzünk a természetben, akkor akár további védelemmel is érdemes fokozni a hatást, például sapkával vagy valamilyen szemellenzővel. A szemre káros UV-A sugárzás ugyanis félárnyékban is megtalálható, sőt, visszatükröződik vízfelületről, hóról, még a vízfelszín alá is elér. Ráadásul ez a fajta sugárzás a szemünk legmélyére is behatol, akár a szemlencséig vagy a szemidegbe, a retinához is eljut. Hosszú távon pedig szürkehályogot, makuladegenerációt és azzal járó vakságot okozhat. Ezt sokkal kevesebben tudják, mint azt, hogy nem szabad belenézni a hegesztőfénybe.

Az sem köztudott, hogy mivel nem fényről, hanem sugárzásról lévén szó – más káros sugárzáshoz hasonlóan – az UV csak lassan, akár évek alatt ürülhet ki a szervezetből. Gyűlik, gyűlik, a sejtek pedig telítődnek vele. Ezért veszélyes az éveken át tartó szoláriumozás és ezért sem véletlen, hogy a WHO szerint 2015-re a bőrrák az egyik vezető halálokká fogja kinőni magát – fogalmaz Tóbiás Richárd. Szerinte ebben az is nagy szerepet játszik, hogy az emberek nem azokon a területeken élnek, ahová genetikailag tartoznak, s nem annyi sugárzást kapnak, amennyit a bőrük elbír. A hosszú szabadságok is felelősek azért, hogy egyre több gondunk van a napfénnyel, hiszen rengeteg időt töltünk direkt sugárzásban. Ami pedig a divat, a szokások változását illeti: a 20-as években még mindenki hosszú kesztyűben, napernyővel sétált, nem is volt annyi bőrrák, mint napjainkban – mutatott rá  Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Jó tudni!

Erős UV sugárzás esetén fokozott figyelmet kell fordítani a szem, illetve a szem körülötti bőr védelmére is. Míg a szem körüli leégés hasonlóan kellemetlen, rossz hatásokkal jár, mint a test egyéb bőrfelületein, addig az UV-A illetve UV-B sugárzás a szemlencsét tudja károsítani. A szem rendelkezik egy természetes védekező képességgel, a pupilla ugyanis erős fény hatására beszűkül, s így a lehető legkevesebb káros sugárzást fogadja be. Ám egy rossz szemüveg – amely nem szűr, csupán sötétít – éppen ezt a védelmet rombolja.

Extrém értékek mellett különösen fontos a szem védelme: nem elegendő a déli órákban elkerülni a káros sugarakat. Míg a bőrgyógyászok arra intenek, hogy 11 és 3 óra között kerüljük a közvetlen napfényt, a szem esetében a kritikus időszak jóval hosszabb. A felkelő, illetve lemenő nap lapos sugarai ugyanis itt még veszélyesebbek, mint a déli órákban, ezek direkt módon a szemünkbe világítanak.

A napszemüvegek UV-védelme nem árfüggő, ugyanis egy uniós szabályozás értelmében ma már tilos olyan napszemüveg forgalomba hozatala, amely nincsen megfelelő szűrővel ellátva. A ma kapható napszemüvegek nagy százaléka tehát megfelelően véd az UV ellen, a legnagyobb problémát a szürke, illetve feketekereskedelemben forgalomba kerülő, komoly márkákat meglovagoló hamisítványok jelentik.

A szemünk védelmére folyamatosan oda kell figyelnünk, ugyanis a káros sugárzás alattomosan, 10-20 év alatt fejti ki roncsoló hatását. Az UV sugárzásról bővebben a Magyar Látszerész Szövetség UV-teszt honlapján olvashatunk, ha pedig szeretnénk letesztelni már meglévő napszemüvegünket, látogassunk el a http://www.uvteszt.hu/ oldalra.