Védőoltások homeopátiás kivezetéssel

Hazánkban egyre többen választják a kötelező védőoltások mellé a homeopátiás oltáskivezetés lehetőségét. Cikkünkben a különböző lehetőségeket jártuk körbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 01. Paulik András

Hazánkban egyre többen választják a kötelező védőoltások mellé a homeopátiás oltáskivezetés lehetőségét. Cikkünkben a különböző lehetőségeket jártuk körbe.


A homeopátia alaptétele, hogy az a szer, amely (higítatlanul) egy egészséges emberből tüneteket vált ki, a tünetekkel már rendelkező embert (higított formában) meggyógyítja. A homeopátiás kezelés során a páciens szervezetének öngyógyító képességét stimulálják azáltal, hogy a homeopátiás szer egy álbetegséget hoz létre, amelyre a szervezet gyógyulási folyamattal reagál.

Magyarországon a 2006-os, új oltási rend bevezetése óta a korábbi húsz alkalom helyett tízszer kapnak védőoltásokat a gyerekek 14 éves korukig. Ezekre az oltásokra a szervezet sokféleképpen reagálhat az enyhébb tünetektől (bőrpír, láz, duzzanat, gyengeség, bágyadtság, fejfájás, esetleg remegés.) a súlyosabbakon át (gennyes fertőzések, krónikus hurutok) az egészen szélsőséges esetekig (görcs, tályog, hiperaktivitás, részképességkiesés). Ezeket a tüneteket a homeopátiás kivezetések különböző fajtáival lehet kezelni, illetve enyhíteni.

Dr. Halász Gabriella homeopata orvos a családháló.hu kérdésére elmondta, hogy a homeopátiás oltáskivezetésnek három fajtája létezik. Az első típusba az oltási nozódák tartoznak, amelyeket az oltóanyagokból készítenek. Ezekben a nozódákban ugyanazok az anyagok találhatók, mint az eredeti védőoltásokban, csak éppen olyan erős higításban, hogy az oltóanyagok anyagrészecskéi már nincsenek benne a nozódákban, csupán az információ az, amely bekerül a szervezetbe. A nozódákat az oltások környékén, C30-as, vagy C200-as higításban alkalmazzák. Azokban az esetekben, amikor a nozódás megoldás kevésnek bizonyul, a homeopata orvos választhatja az ún. alkati szert is, (az egyén lelki, szellemi és testi tulajdonságainak leginkább megfelelő szert) valamint azokat a szereket, amelyek az oltási szövődményeknél különösen hatásosak. Amennyiben a homeopátiás orvos régebbi oltások tartós következményeivel találkozik, és sem az alkati szer, sem más nem segít, a kiindulási oltóanyagból készített oltási nozódák különböző, emelkedő potenciáját adhatja megfelelő rendszer szerint (általában C30, C200, C1000 és C10000 egymást követő potenciában).

Az oltási kivezetéseknél meg kell említeni a homeopátiás oltásokat is. Magyarországon a nem kötelező oltások esetében sokan a homeopátiás változatot választják. Ebben az esetben az oltóanyagot az eredeti oltóanyagban használt kórokozóból készítik, felpotenciálják (pl. C200-ra), majd a homeopata orvos oltás helyett golyócska formájában juttatja be a szert. Ez a módszer finom információ formájában reakcióra készteti a szervezetet, hogy ha az találkozik a kórokozóval, felkészülten tudjon reagálni.

Az alábbi táblázatban a kötelező védőoltásokat és azok homeopátiás kivezetőszereit vettük sorra:

Az oltás neve

Az oltás beadásának ideje

Homeopátiás kivezetés

BCG

születés után 5 napos korig

Tuberculinum D30, majd két hét múlva D200 potenciából egy adag

DTPa + Hib + IPV

2, 3, 4 és 18 hónaposan

Minden esetben érdemes az azonos nevű oltási nozódát beszerezni és oltás előtt és után beadni C30-as potenciában.

Az egy éves kor előtt adott oltásoknál kaphat a gyerek Silicea D200-at. A 18 hónaposnál a gyermek alkati szere a legcélravezetőbb.

 

MMR

15 hónaposan

Mindig az azonos nevű nozóda a megfelelő kivezető (MMR nozóda, Priorix nozóda ). C30-as potenciában ajánlatos beadni.

A 15 hónapos oltásnál nozóda híján adható a Thuja C200.

 

DTPa + IPV

6 éves korban

A védőoltásból hiányzik a Haemophilus elleni komponens. Az azonos nevű nozóda és az alkati szer alkalmas a nem várt hatások, veszélyek kivédésére.

 

MMR

6. osztályban (újraoltás)

Azonos nevű nozóda és/vagy alkati szer adása kövesse.

 

ENGERIX B

14 évesen

alkati szer

(forrás: natursziget.hu)

2006-ban a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) Gyermekgyógyász Munkacsoportja nevében dr. Kürti Katalin elnök összefoglalta az egyesület véleményét a védőoltások hatásairól és a homeopátiás oltások, illetve kivezetések fontosságáról. Az állásfoglalás értelmében a hagyományos kötelező védőoltások megzavarják a szervezet egyensúlyát, s az oltások után sokszor jelennek meg kevésbé súlyos és súlyos tünetek. Ennek fényében az egyesület azt javasolta, hogy csökkentsék a kötelező védőoltások számát, minél jobban tolják ki a beadási határidőt, hogy az újszülöttek / csecsemők immunrendszere még erősödhessen, valamint vegyék figyelmbe az egyes gyermekek igényeit az oltási naptár kialakítása során. A MHOE fontosnak tartotta továbbá a háziorvosok és a szülők nagyobb döntési szabadságát a kötelező oltások beadási idejét és számát illetően, és felhívta a figyelmet egyrészt a szakma és a szülők tájékoztatásának fontosságára az oltások következményeit (előnyők, reakciók, szövődmények) illetően, másrészt ezeknek a reakcióknak és szövődményeknek a megfelelő homeopátiás védelemmel történő enyhítésére, megszüntetésére.