Védőoltások – veszélyesek?

Szomáliában a világon az egyik legmagasabb a gyermekhalandóság aránya: minden ötödik szomáliai kisgyerek meghal, mielőtt betöltené ötödik életévét. A segélyszervezetek szerint nagyon sokat segítene a helyzeten, ha a gyerekek megkaphatnának minden védőoltást, amire szükségük lenne.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 07. Családháló

Szomáliában a világon az egyik legmagasabb a gyermekhalandóság aránya: minden ötödik szomáliai kisgyerek meghal, mielőtt betöltené ötödik életévét. A segélyszervezetek szerint nagyon sokat segítene a helyzeten, ha a gyerekek megkaphatnának minden védőoltást, amire szükségük lenne.


Eközben a nyugati világban egyre több olyan helyen jelennek meg tipikus gyermekjárványok – szamárköhögés, mumpsz, kanyaró -, amelyek eddig mentesek voltak ezektől a fertőzésektől. Wales egyik településén például nemrég 886 embert diagnosztizáltak olyan betegségekkel, amelyek megjelenésének oka az, hogy alacsony a beoltott népesség aránya. Franciaországban 2011-ben hatan hunytak el egy kanyarójárványnak köszönhetően, amely során 15 ezren betegedtek meg.

2010-ben szamárköhögés-járvány tört ki Kaliforniában be nem oltott emberek körében. Tízen meghaltak, köztük kilenc csecsemő, akiket koruknál fogva még nem lehetett oltani. A kanyaró és a szamárköhögés, valamint az egyik influenzatípus számos más gyermekkori járvánnyal együtt halálos kimenetelű lehet, de ezek mind megelőzhetők a megfelelő védőoltásokkal. Egyedül a kanyaró 150 ezer embert ölt meg földünkön 2011-ben.

Ennek ellenére sok szülő dönt úgy, hogy nem oltatja be a gyermekét. “A felmérések szerint a felső középosztálybeli, magasan képzett szülők azok, akik leginkább elutasítják az oltásokat”, mondja Dr. Paul Offit, egy philadelphiai gyermekkórház munkatársa. “Általában olyan szülők ezek, akik diplomát szereztek, vezető pozíciót töltenek be, és hozzászoktak ahhoz, hogy ők irányítanak.”

Ezeknek a szülőknek nagy aránya úgy véli, hogy az oltásokban található anyagok autizmust okoznak, és noha a kettő közti összefüggést számos szaklap és szakmai csoport cáfolta, mégis, a világ tele lett kétkedő szülőkkel, akik félnek beadatni az oltásokat gyermekeiknek.

Sok helyen a szülők egyszerűen információ hiányában döntenek az oltás beadatása ellen, ráadásul, ha bekapcsolják a számítógépet, az interneten rengeteg oldal foglalkozik az oltások hátrányaival, veszélyes mellékhatásaival, amelyek könnyen meggyőzik a szülőket arról, hogy ne adassák be gyermekeiknek az oltásokat.

Egy amerikai felmérésből kiderült: a lakosság 20 százaléka véli úgy, hogy kapcsolat van az autizmus és az oltások között, további 34 százalék pedig bizonytalan volt az oltások hasznosságát illetően.

Fontos szempont az is, hogy sokszor éppen olyan közösségek utasítják el az oltásokat, akik rendszeresen utaznak más földrészekre. 2008-ban egy hétéves kisfiú, aki nem kapta meg a kanyaró elleni oltását, szüleivel Amerikából Svájcba utazott. Amikor hazaért, kanyarós lett, és 11 másik nem beoltott kisgyereket is megfertőzött.

Gondot okoz az is, hogy a fiatal orvosok sok esetben nem tudnak eleget ezekről a betegségekről, nem ismerik fel, ha egy beteg fertőzött, vagy félrediagnosztizálják a pácienseket.

Ennek az egész problémakörnek a kezelésére indította el programját Dr. Seth Berkley, a Védőoltások és Immunitás Globális Szövetsége vezérigazgatója. A járványokra és a globális egészségi állapotokra specializálódott orvos úgy döntött, lokális programokat indít, hogy javítsa az oltottság és az immunitás arányát a földön. A szakember számtalanszor látta háborús övezetekben, harmadik világbeli országokban, menekülttáborokban, milyen rettenetes következményei vannak a beoltatlanságnak. Az orvos szívesen elvinné az oltásellenes szülőket egy-egy ilyen helyre, hogy megmutassa nekik, milyen szerencsések azok, akik bármikor kaphatnak védőoltást. “Drasztikusan csökkentettük a gyermekhalandóság arányát a munkánkkal, és hatalamas előrelépéseket tettünk, hogy minél többen megkaphassák az oltást, de továbbra is kihívás számunkra, hogy megértessük az emberekkel, milyen is volt a világ, mielőtt megjelentek a védőoltások”, mondta dr. Berkley a CNN-nek.