Vegyen elektromos fogkefét a gyereknek!

Az elektromos fogkefék virágkorukat élik, egyre több szülő vásárol a gyermekének is, főként saját pozitív tapasztalataikra alapozva. De vajon jó-e ez így? Utánajártunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 09. bencze.aron

Az elektromos fogkefék virágkorukat élik, egyre több szülő vásárol a gyermekének is, főként saját pozitív tapasztalataikra alapozva. De vajon jó-e ez így? Utánajártunk.


Az elektromos fogkefe előnye, hogy a kis forgófej folyamatos mozgása miatt könnyebb a fogmosás, nem igényel annyi kézimunkát, és a hatékonysága jobb, mint a hagyományos fogkefének – ezt több szakember tudományosan is bizonyította, mely eredményekről már számos cikk jelent meg szakmai lapokban.

Az általunk megkérdezett fogorvos, Csermák Balázs az egyetemi évei alatt kísérleti alanyként részt vett egy kísérletben a Parodontológia Klinikán, amely az elektromos fogkefék tisztító hatását mérte tudományosan elfogadott mérőmódszerek segítségével. „A kísérlet eredménye szignifikánsan jobbnak mutatta az elektromos fogkefék hatékonyságát a hagyományos fogkefével végzett fogápoláshoz képest, ezért én azóta csakis elektromos fogkefét ajánlok mindenkinek”- mondta.

Fogorvosunk szerint a jobb hatásfok különösen fontos a gyerekek esetében, mert a csemeték izmai és mozgáskoordinációja nem elég fejlett még ahhoz, hogy kellően alaposan meg tudják mosni fogacskáikat. A képességbeli hiányosságokat enyhíteni lehet elektromos fogkefe használatával és szülői felügyelettel, segítséggel.

Az elektromos fogkefék vonzerejét növelhetik a mesefigurák, az, hogy több szerkezet dallamos zenét is játszik, az időt csipogás jelzi – csupa olyan plusz, amelyek segíthetnek megszerettetni ezt az általában nem túlságosan népszerű tisztálkodási formát. A beépített időmérős készülékek azért is hasznosak, mert a gyerekek szeretik elfelejteni, hogy ez nem egy pár pillanatig tartó, hanem egy figyelmet igénylő, többlépcsős folyamat.

Hogyan csinálhatjuk rosszul?

Az elektromos fogkefék esetében – akárcsak a hagyományos fogkeféknél – problémát jelenthet, ha például túl erősen végezzük a fogmosást, s ezáltal az íny gyulladt, sérült lesz, és a fogzománc is sérülhet. Ezt meg kell tanítani, de akkor is ügyelnünk kell erre, ha mi mossuk a gyerek fogát. Felnőtteknek készült, komolyabb készülékekben már találni olyan funkciót, ami figyelmeztet, ha túl erős a nyomás.