Vegyszerek helyett

Ami a lefolyón eltűnik, azzal általában nem foglalkozunk, pedig a vegyszerek, amiket nap mint nap használunk súlyosan megterhelik a környezetünket. Ha élhető bolygót akarunk átadni unokáinknak, be kell látnunk, hogy a lefolyón túli világ igenis a mi felelősségünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 02. szabo.daniel

Ami a lefolyón eltűnik, azzal általában nem foglalkozunk, pedig a vegyszerek, amiket nap mint nap használunk súlyosan megterhelik a környezetünket. Ha élhető bolygót akarunk átadni unokáinknak, be kell látnunk, hogy a lefolyón túli világ igenis a mi felelősségünk.


A bioboltok és nagyobb áruházak már számos alternatívát kínálnak a vegyszerek kiváltására, termékeket, melyek környezetben lebomló anyagokat tartalmaznak, ezáltal alig terhelik meg azt (azért ne legyünk naivak, ha egy kanál ecetet öntünk a földre, azzal a természetnek is dolga lesz még). A gond ezekkel csak az, hogy igen borsos, a hagyományos vegyszerekhez képest akár tízszeres áruk is lehet ezeknek a környezettudatos termékeknek. Lássuk azonban, hogy mik azok a „receptek”, amik beváltak a legfrekventáltabb háztartási feladatokhoz, mindemellett pénztárca- és környezetbarátak is.

Ablakmosás

Vízben oldjunk fel lehetőleg desztillált, ennek hiányában sima ecetet 1:1 arányban. Az ablakot először sima vízzel öblítsük le, hogy a kosz nagyja lejöjjön, aztán jöhet az ecetes keverék. Az ecet oldó hatásának köszönhetően ez a keverék ideális a csaptelepek csillogóvá varázsolásához is, de vigyázat, ha sérült a fémfelület, az ecet erősen rozsdásít!

Súrolás

Akár a koszos fugákról, akár foltos szőnyegről van szó, használjunk szódabikarbónát. Szórjuk be a koszos felületet, és keféljük be akár egy rossz, enyhén nedves fogkefével, majd szőnyeg esetén porszívóval, sima felületek esetén törlőronggyal távolítsuk el a port és a koszt.

Penész ellen

A legbiztosabb a megelőzés: a penész csak nedves helyen tenyész, ezért sok „telepet” megszüntethetünk, ha jól szellőztetünk. Vannak helyek, ahol ez lehetetlen, oda viszont ajánljuk a csodálatos teafaolajat. Szinte bárhol beszerezhető, keressük a drogériák között. Permetezőbe tegyünk 1-2 teáskanál teafaolajat és egy csésze vizet, majd spricceljük a penészre. Száradás után ismételhető, az elhalt penész pár nap múlva lemosandó szappanos vízzel.
Alternatíva: a permetezőbe rakhatunk sima fehérecetet is, ugyanolyan hatékony a penész ellen.

Felmosó

Az is vonzó még a bolti vegyszerekben, hogy finom az illatuk. Egy ecettől illatozó nagyobb padlófelület valóban nem túl szívderítő (bár száradás után semleges szagú lesz), de ha sima ecet helyett bármilyen gyümölcsecetet használunk, az is jó. Keverjünk össze almaecetet és szódabikarbónát a felmosóvízben, és miután felpezsgett, használhatjuk is.

Mosás, öblítés

Számos bevált alternatíva közül a két legmegtérülőbb és legmegbízhatóbb a mosószóda és a mosódió. Egyre több helyen beszerezhető, már nagyobb drogériákban is kapni, de ott lényegesen drágább, mint az interneten, megéri szörfözni! Öblítésnél pedig nyáron, amikor a szabadban száradhat napillatúra a ruha, ecetet érdemes használni (gyümölcsecetet, vagy pár csepp illóolajat is alkalmazhatunk, ha mégis éreznénk az ecetszagot).